Mjesečna arhiva: Travanj 2011

 1. Prigodni popust na knjige Ivana Pavla II. samo u knjižarama Verbum

  Prigodni popust na knjige Ivana Pavla II. samo u knjižarama Verbum

  Nakladna kuća Verbum pripremila je prigodni popust na knjige Ivana Pavla II. kao i na knjige o Ivanu Pavlu II. izdane u Verbumovoj nakladi, a povodom Papine beatifikacije.

  U  razdoblju od 29. travnja do 7. svibnja knjige će biti dostupne uz 30 % popusta u svim knjižarama Verbum i u web knjižari www.verbum.hr.

  Koje su knjige iz bogate duhovne i pisane ostavštine ovog velikog Pape dostupne putem ove akcije pogledajte ovdje...

  Pročitaj više
 2. YOUCAT – posebna pogodnost za kupnju većih količina

  YOUCAT – posebna pogodnost za kupnju većih količina

  YOUCAT (Youth Catechism) je prvi katolički katekizam za mlade vrijedeći za cijelu Crkvu. Ovaj jedinstveni vjerski priručnik pisan jezikom mladih, originalna je i privlačna sadržaja, s mnoštvom fotografija u boji i vrlo atraktivnim grafičkim elementima. Predgovor Katekizmu napisao je papa Benedikt XVI. žarko ga preporučivši svim mladim katolicima, kao nužno  sredstvo za upoznavanje vlastite vjere.

  Sadržaj YOUCAT-a podijeljen je u četiri velike cjeline: "Što vjerujemo?" (o vjerskom nauku); "Kako slavimo kršćanska otajstva?" (o sakramentima), "Kako ćemo imati život u Kristu?" (o  ćudorednom životu), "Kako trebamo moliti?" (o molitvi i duhovnosti). Tekst YOUCAT-a uključuje pitanja i odgovore pisane na vrlo jasan i pristupačan način, zatim sažete definicije i razjašnjenja ključnih pojmova, navode iz Biblije te mnogobrojne nadahnjujuće citate svetaca, kršćanskih duhovnih velikana i raznih drugih autora. Ono što je posebice zanimljivo jest da su YOUCAT kreirali i osmislili sami "mladi za mlade", a rađen je pod nadzorom bečkoga kardinala Christopha Schönborna, koji je bio i tajnik redakcije Katekizma Katoličke Crkve.

  YOUCAT je definitivno najbolje sredstvo za vjerski rad s mladima, kako prilikom priprave za...

  Pročitaj više
 3. U Splitu svečano zatvoreni 7. "Dani kršćanske kulture"

  U Splitu svečano zatvoreni 7. "Dani kršćanske kulture"

  U Splitu je 19. travnja svečano zatvorena manifestacija "Dani kršćanske kulture", koja se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku održavala od 9. do 19. travnja, a program svečanog zatvaranja upriličen je u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupiji. Svečanom zatvaranju nazočili su splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, nadbiskup u miru mons. Ante Jurić, državni tajnik pri Ministarstvu kulture Zoran Šikić, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, pročelnica Službe za kulturu i umjetnost Grada Splita Maja Munivrana, voditeljica Odsjeka za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu Splitsko-dalmatinske županije Nansi Ivanišević te brojni predstavnici društvenih i kulturnih institucija. U glazbenom dijelu programa nastupio je mješoviti pjevački zbor Sveučilište u Splitu "Vox animae" pod vodstvom prof. Tomislava Veršića.

  Program je započeo predstavljanjem knjige pape Benedikta XVI. "Isus iz Nazareta. Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća", a knjigu su predstavili mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski te Verbumov glavni urednik mr. Petar Balta. Tom je prigodom mr. Balta istaknuo kako je riječ o drugom svesku po mnogima najvažnije Papine knjige "Isus iz Nazareta" u kojoj papa Benedikt XVI. poku&scaro...

  Pročitaj više
 4. Odgođena tribina s Peterom Seewaldom „Benedikt XVI. i kršćanstvo danas“

  Odgođena tribina s Peterom Seewaldom „Benedikt XVI. i kršćanstvo danas“

  Zbog iznenadne bolesti u obitelji gosp. Peter Seewald, autor knjige razgovora s Papom „Svjetlo svijeta“ nije u mogućnosti u ovom trenutku doći u Split. Stoga smo prisiljeni odgoditi susret s njim i javnu tribinu „Benedikt XVI. i kršćanstvo danas“ koja se trebala održati u ponedjeljak, 18. travnja u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture.

  Njegov dolazak u Hrvatsku nastojat ćemo organizirati u nekom drugom terminu o čemu ćete biti pravodobno obaviješteni.

  Zahvaljujemo na razumijevanju!

  Vaš Verbum...

  Pročitaj više
 5. U Vatikanu predstavljeno i hrvatsko izdanje prvog Katekizma Katoličke Crkve za mlade YOUCAT-a

  U Vatikanu predstavljeno i hrvatsko izdanje prvog Katekizma Katoličke Crkve za mlade YOUCAT-a

  U srijedu, 13. travnja u Vatikanu je održan susret izdavača prvog Katekizma Katoličke Crkve za mlade, a tom je prigodom održano i posebno predstavljanje sedam svjetskih izdanja među kojima i hrvatskog izdanja u nakladi Verbuma. O knjizi su govorili kardinal Christoph Schönborn koji je sudjelovao u njegovu nastanku, kardinal Stanislaw Rilko, predsjednik Papinskoga vijeća za laike, te nadbiskup mons. Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za novu evangelizaciju. Predstavljanju je u ime hrvatskog izdavača nazočio Verbumov glavni urednik mr. sc. Petar Balta.

  Sedam eminentnih svjetskih izdavača, među kojima i hrvatska nakladna kuća Verbum, objavilo je istodobno YOUCAT (Youth Catechism) - prvi katolički Katekizam za mlade vrijedeći za cijelu Crkvu. Ovaj jedinstveni vjerski priručnik pisan jezikom mladih, originalna je i privlačna sadržaja, s mnoštvom fotografija u boji i vrlo atraktivnim grafičkim elementima, a predgovor Katekizmu napisao je papa Benedikt XVI., žarko ga preporučivši svim mladim katolicima kao nužno sredstvo za upoznavanje vlastite vjere.

  Tekst YOUCAT-a uključuje pitanja i odgovore pisane na vrlo jasan i pristupačan način, zatim sažete definicije i razjašnjenja ključnih pojmova, navode...

  Pročitaj više
 6. Na konferenciji za medije kardinal Bozanić predstavio Papinu knjigu "Isus iz Nazareta"

  Na konferenciji za medije kardinal Bozanić predstavio Papinu knjigu "Isus iz Nazareta"

  Nakladna kuća Verbum predstavila je knjigu pape Benedikta XVI. "Isus iz Nazareta. Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća" na konferenciji za novinare 12. travnja u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Knjigu su predstavili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum Miro Radalj i mr. Petar Balta.

  Radalj je istaknuo kako je nova knjiga pape Benedikta XVI. trenutačni svjetski bestseler. Za nju postoji veće zanimanje nego za prvi dio, a hrvatsko izdanje predstavlja se svega mjesec dana nakon objavljivanja izvorn...

  Pročitaj više
 7. Fra Ljudevit Anton Maračić na "Susretu s autorom" u Splitu 11. travnja

  Fra Ljudevit Anton Maračić na "Susretu s autorom" u Splitu 11. travnja

  U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu gost "Susreta s autorom" održanog u sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture" 11. travnja bio je fra Ljudevit Anton Maračić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

  Zapažen je pisac s područja duhovnosti, redovništva i crkvene povijesti. Objavio je trinaest knjiga, od kojih dio pokriva duhovne misli, drugi dio obrađuje franjevačku prošlost u Istri. Riječ je o autoru koji je dvadeset i pet godina vršio službu glavnog urednika "Veritasa - Glasnika sv. Antuna Padovanskog", a po toj je službi u glasniku osobito poznat zbog dugih godina rada koje su ostavile neizbrisiv trag na glasniku, jedinom među katoličkim revijama koji bilježi rast potražnje, što zasigurno govori o potrebi čitatelja za duhovnim štivom ističe Maračić.  

  Zanimljivo je kako je dio njegova pisanog rada dobrim dijelom posvećen povijesti, i to onoj povijesti koja mu je najbliža, onoj povezanoj s poviješću Istre i franjevaca u Istri. Osobitu pozornost plijeni i knjiga "Malo čudo hrvatsko. Hrvatski tragovi u Vječnome Gradu". Nastala je za vrijeme njegova službovanja u Rimu gdje je kao penitencijer boravio od 1998. do 2002. godine. Riječ je knjizi koja govori o dugoj prisutnosti znamenitih Hrvata u Vječnom gradu, ali i na europskoj kulturnoj sceni.

  Osim toga, Maračić je i autor nekoliko knjiga duhovnih misli: "Priče o pahuljici", "Živjeti od ruže", "Kao zraka koja rastapa", "Pahuljice, stare i nove". Riječ je o zbirkama dovitljivih anegdota koje redom nose dobre pouke za čitatelje. Potonja, "Pahuljice, stare i nove", izdana 2009. godine, s posebnom svježinom i žarom donosi – kako će reći sam fra Ljudevit – mnogo primjera, a malo komentara jer današnji čovjek više voli  poticajni primjer nego moralizirajuću riječ. Nastale su iz potrebe da se unese vedrina u svagdašnji život. Upravo na tom tragu nastala je još jedna knjiga, svojevrsna zbirka crkvenog humora "Vedro unatoč svemu" za koju Maračić kaže da je ona ponajprije zbirka vedrih i poticajnih zapisa. Ističe kako je u svakodnevnom životu sve potrebniji optimizam i vedra riječ, a on svoj prinos tome daje pisanom riječju.

  Za svoj je rad, po kojem je osobito poznat u katoličkim krugovima zahvaljujući ovih trinaest napisanih knjiga, više radova te mnoštvo članaka objavljenih u Veritasu i drugim revijama dobio i priznanje 2007. godine kada mu je Hrvatsko društvo katoličkih...

  Pročitaj više
 8. Kardinal Bozanić sutra u Zagrebu predstavlja Papinu knjigu "Isus iz Nazareta"

  Kardinal Bozanić sutra u Zagrebu predstavlja Papinu knjigu "Isus iz Nazareta"

  Knjigu "Isus iz Nazareta" pape Benedikta XVI. sutra će na konferenciji za medije javnosti predstaviti uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

  Predstavljanje će se održati u utorak 12. travnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, Kaptol 29a (Dvorana II) u 11 sati. Radujemo se Vašem dolasku!

  Više o ovom trenutačnom svjetskom bestseleru u kojem Papa u devet poglavlja obrađuje ključne dijelove Kristova života, koji tvore središte kršćanske vjere: muku, smrt i uskrsnuće možete čitati ovdje.

  ...

  Pročitaj više
 9. U Splitu svečano otvorena manifestacija "Dani kršćanske kulture" 2011.

  U Splitu svečano otvorena manifestacija "Dani kršćanske kulture" 2011.

  U subotu, 9. travnja u Galeriji Emanuel Vidović u Splitu svečano su otvoreni 7. "Dani kršćanske kulture" koji će se od 9. do 19. travnja odvijati u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku. Svečanom otvaranju nazočili su brojni posjetitelji, kao i predstavnici gradske i županijske vlasti, Ministarstva kulture, Splitsko-makarske nadbiskupije, javnih i kulturnih ustanova među kojima pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Drago Šimundža, izaslanik ministra kulture Branko Kaleb, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, izaslanica gradonačelnika Grada Splita Maja Munivrana i brojni drugi, a program je na osobit način uveličao vokalni ansambl Cantores Maruli.

  U svom obraćanju izaslanik ministra kulture Branko Kaleb izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije koja na osobit način njeguje kulturnu baštinu, te je naglasio kako su u Ministarstvu kulture iznimno zadovoljni što mogu poduprijeti manifestaciju koja svjedoči etičke, moralne i kulturne vrijednosti koje baštinimo dugi niz stoljeća na ovim prostorima i koja će obilježiti ne samo ovih jedanaest dana koliko traje, nego i cijeli mjesec, a na poseban način svojim kulturnim doprinosom i cijelu godinu.

  Manifestaciju je otvorio Miro Radalj, direktor nakladne kuće V...

  Pročitaj više
 10. Helena Peričić gostovala na "Večeri u knjižari" 30. ožujka u knjižari Verbum u Zadru

  Helena Peričić gostovala na "Večeri u knjižari" 30. ožujka u knjižari Verbum u Zadru

  Tumačeći svoje stvaralaštvo, stručnu i znanstvenu utemeljenost svoga rada i duh vremena, prof. dr. sc. Helena Peričić često osvježi istanačnom osjećajnošću i smiješnom dosjetkom. Mogli su se u to u srijedu 30. ožujka na događaju "Večer u knjižari", kojim je moderirala Ines Grbić u knjižari Verbum u Zadru, uvjeriti brojni posjetitelji, među kojima i mnogi studenti.

  Peričić je izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, a pred njom je i unaprijeđenje u redovitog profesora. Objavljuje znanstvene radove, p...

  Pročitaj više