U Vatikanu predstavljeno i hrvatsko izdanje prvog Katekizma Katoličke Crkve za mlade YOUCAT-a

U srijedu, 13. travnja u Vatikanu je održan susret izdavača prvog Katekizma Katoličke Crkve za mlade, a tom je prigodom održano i posebno predstavljanje sedam svjetskih izdanja među kojima i hrvatskog izdanja u nakladi Verbuma. O knjizi su govorili kardinal Christoph Schönborn koji je sudjelovao u njegovu nastanku, kardinal Stanislaw Rilko, predsjednik Papinskoga vijeća za laike, te nadbiskup mons. Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za novu evangelizaciju. Predstavljanju je u ime hrvatskog izdavača nazočio Verbumov glavni urednik mr. sc. Petar Balta.

Sedam eminentnih svjetskih izdavača, među kojima i hrvatska nakladna kuća Verbum, objavilo je istodobno YOUCAT (Youth Catechism) - prvi katolički Katekizam za mlade vrijedeći za cijelu Crkvu. Ovaj jedinstveni vjerski priručnik pisan jezikom mladih, originalna je i privlačna sadržaja, s mnoštvom fotografija u boji i vrlo atraktivnim grafičkim elementima, a predgovor Katekizmu napisao je papa Benedikt XVI., žarko ga preporučivši svim mladim katolicima kao nužno sredstvo za upoznavanje vlastite vjere.

Tekst YOUCAT-a uključuje pitanja i odgovore pisane na vrlo jasan i pristupačan način, zatim sažete definicije i razjašnjenja ključnih pojmova, navode iz Biblije te mnogobrojne nadahnjujuće citate svetaca, kršćanskih duhovnih velikana i raznih drugih autora. Ono što je posebice zanimljivo jest da su YOUCAT kreirali i osmislili sami "mladi za mlade", a rađen je pod nadzorom bečkoga nadbiskupa kardinala Christopha Schönborna, koji je bio i tajnik redakcije Katekizma Katoličke Crkve. Osim mladih, u proces nastanka uključeni su teolozi i katehetski stručnjaci.

Sadržaj YOUCAT-a podijeljen je u četiri velike cjeline: "Što vjerujemo?" (o vjerskom nauku), "Kako slavimo kršćanska otajstva?" (o sakramentima), "Kako ćemo imati život u Kristu?" (o ćudorednom životu), "Kako trebamo moliti?" (o molitvi i duhovnosti).

YOUCAT se odlikuje izvornošću i suvremenošću već od same naslovnice koja je žarko žute boje s naslovom ispisanim bijelim slovima te uvelike podsjeća na vatikansku zastavu, na papine boje, dok grafičkom opremom ujedno upućuje i na prostor interneta, tako bliskog mladima.

Knjigu je moguće prelistati ovdje, a moguće ju je i naručiti putem web knjižare www.verbum.hr.