Mjesečna arhiva: Ožujak 2012

 1. Bogatstvo "Dana kršćanske kulture" u Splitu,Zadru,Dubrovniku i Šibeniku

  Bogatstvo "Dana kršćanske kulture" u Splitu,Zadru,Dubrovniku i Šibeniku

  "Dani kršćanske kulture"u Splitu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku svečano su otvoreni 24. ožujka, a otada su održani brojni kulturni događaji.

  U Splitu je otvorena izložba slika akademskog slikara Mile Skračića u Staroj gradskoj vijećnici pod nazivom "Križ – odgovor ništavilu vremena". U sklopu filmskom programa manifestacije prikazano je nekoliko dokumentarnih filmova, filmski klasik Roberta Bressona "Dnevnik seoskog župnika", višestruko nagrađivani film Xaviera Beauvoisa "O ljudima i bogovima", a po prvi put je na nekom domaćem festivalu prikazan i film "Tamo gdje su zmajevi" Rolanda Jefféa. Bogat glazbeni program upotpunila je klapska pjesma muške klape Žrnovnice i ženske klape Neverin, predstavljanje "Priče o Marku Maruliću" zabilježene na nosaču zvuka komornog  vokalnog sastava Cantores Maruli, kao i "Večer duhovne šansone" te koncert jednog od najuspješnijih mladih hrvatskih zborova Vox animae. U sklopu tribina nastupili su Manfred Lütz, Vilim Karlović i don Ivan Filipović, progovarajući o nekim aktualnim temama čime su motivirali publiku na aktivno sudjelovanje u programu.

  Program šibenskih "Dana kršćanske kulture" obilježava pasionski karakter. Dramski prikaz "Muke" izveli su mladi zajednice Frama iz Knina. O svom "križnom putu" progovorio je Vilim Karlović, autor knjige "Preživio sam Vukovar i Ovčaru". Davor Šarić, autor filmova "Biskup Srećko Badurina", "U potrazi za Lukačićem" te "Vinko Nikolić", predstavio je svoj radu u sklopu šibenskog programa.

  Dubrovačke "Dane kršćanske kulture" obilježio je izvanredni koncertni doživljaj koji je upriličio Dubrovački simfonijski orkestar i Katedralni oratorijski zbor – Mostar kojima je dirigirao mo. Noorman Widjaja, a koji su izveli Verdijev "Requiem". U glazbenom programu po prvi put je nastupio i crkveni hor "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovještenja. U Dubrovniku je postavljena i izložba slika akademskog slikara Josipa Botterija Dinija "Dušom tijelom vijek sam tvoj" posvećena hrvatskim mučenicima na otoku Daksi.

  "Dani kršćanske kulture" po prvi put su održani u Zadru, gdje je otvorena izložba "Častimo te, Križu sveti" autorice Ksenije Abramović, uz izlaganje vrsnih radova Šime Vulasa, Kuzme Kovačića, Damira Mataušića, Stjepana Gračana, Marina Marinića, Josipa Poljana, Marije Ujević i Mira Vuca u crkvi sv. Donata. U Zadru je također otvorena izložba "Maslina – drvo života", a predstavljena je i malakološka zbirka don Blaža Cvitanovića u Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja...

  Pročitaj više
 2. Na konferenciji za medije predstavljen "Youcat – Molitvenik za mlade"

  Na konferenciji za medije predstavljen "Youcat – Molitvenik za mlade"

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 29. ožujka na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Youcat – Molitvenik za mlade". Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.   

  Nakon što je s velikim oduševljenjem prihvaćen "Youcat – Katekizam za mlade" koji na svjež i zanimljiv način mladim katolicima obja&s...

  Pročitaj više
 3. "Skriveno lice UN-a" 28. ožujka u pola cijene u Verbumu

  "Skriveno lice UN-a" 28. ožujka u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 28. ožujka imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu Michela Schooyansa "Skriveno lice UN-a".

  U ovoj atraktivnoj i intrigantnoj knjizi, raskidajući sa svim tabuima, Michel Schooyans pokazuje da su se Ujedinjeni narodi posljednjih desetljeća poprilično udaljili od Deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine. Umjesto da štiti i promiče temeljna ljudska prava UN sada inzistira na vrlo promjenjivim sporazumima što ovise isključivo o ideološkom ključu otvarajući tako prostor homoseksualnim brakovima, eutanaziji, kontroli rađanja itd. Uz to se financiraju nevladine organizacije koje potiču takva stajališta te se vrše pritisci na države da usvoje zakone njima po volji...

  Ova vrijedna knjiga, čija je redovna cijena 125 kuna, akcijom je dostupna za 62,50 kune, a po pogodnostima akcije možete je potražiti samo u srijedu 28. ožujka u knjižarama Verbum u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Dubrovniku, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Osijeku, Požegi i Vinkovcima i na web knjižari Verbum.hr! 

  O knjizi možete čitati ovdje.

  (Tro&sc...

  Pročitaj više
 4. U Splitu svečano otvoreni 8. "Dani kršćanske kulture"

  U Splitu svečano otvoreni 8. "Dani kršćanske kulture"

  U subotu, 24. ožujka u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu svečano su otvoreni 8. "Dani kršćanske kulture" koji će se od 24. ožujka do 3. travnja odvijati osim u Splitu i u Dubrovniku i Šibeniku, a od ove godine po prvi put i u Zadru. Svečanom otvaranju nazočili su brojni posjetitelji, kao i predstavnici gradske i županijske vlasti, Ministarstva kulture, Splitsko-makarske nadbiskupije, javnih i kulturnih ustanova među kojima generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Ivan Ćubelić, izaslanica ministrice kulture mr. sc. Vanja Kovačić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, izaslanica gradonačelnika Grada Splita dogradonačelnica Anđelka Visković i brojni drugi, a program je pjesmom uveličala Klapa Žrnovnica pod vodstvom Marka Marina.

  Na samom početku nazočnima se obratio ravnatelj manifestacije "Dani kršćanske kulture", direktor nakladne kuće Verbum – glavnog organizatora manifestacije, Miro Radalj koji je ovom prigodom zahvalio svim sudionicima programa kao i svim suorganizatorima, kulturnim institucijama koje su se uključile u organiziranje pojedinih programskih sadržaja, pokroviteljima kao i svima koji su doprinijeli održavanju još jedne manifestacije "Dani kršćanske kulture". Izaslanica ministrice kulture mr. sc. Kovačić pozdravila je održavanje ove kulturne manifestacije koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kultura te je istaknula kako su se "Dani kršćanske kulture" etablirali i stvorili ugled u kulturnoj javnosti. Tim se riječima pridružio i splitsko-dalmatinski dožupan Luka Brčić nazvavši manifestaciju već tradicionalnom. Dogradonačelnica Anđelka Visković istaknula je kako je to manifestacija koja na osobit način pomaže očuvanju kršćanskog identiteta koji je u temeljima ovoga naroda. Manifestaciju je u Splitu otvorio izaslanik splitsko-makarskog nadbiskupa mons. dr. Ivan Ćubelić koji je tom prigodom nazočne pozdravio "s velikom radošću i opravdanom nadom da će 'Dani kršćanske kulture' nastaviti svoju vrijednu tradiciju i pozitivan evanđeoski odjek na hrvatsko narodno biće danas, kao što je to bilo i tijekom čitave naše četrnaeststoljetne opstojnosti na ovom tlu". Zahvaljujući organizatorima i pokroviteljima što se marljivo trude oko tog pothvata mons. Ćubelić je rekao: "Posebno nam je drago da upravo vjernici laici svjedoče kršćanski identitet sve vidljivijim doprinosom na raznim područjima društvenog života" te dodao da ono što je papa Ivan Pavao II. svojim nastupnim govorom poručio svijetu riječima "ne bojte se, otvorite vrata Kristu" vrijedi i za pregaoce na području kulture. "To je najpotrebniji poziv srcu svakoga pojedinca i naroda, Europe i svijeta, poglavito svijeta odgoja, kulture i sredstava društvene komunikacije", zaključio je.

  Po otvaranju manifestacije uslijedilo je i otvaranje izložbe slika akademskog slikara Mile Skračića pod nazivom "Križ – odgovor ništavilu vremena" koju je otvorio akademik Nenad Cambj. Osvrćući se na rad ovog neumornog umjetnika čiji stvaralački žar ne prestaje već pedeset godina akademik Cambj je istaknuo: "Skračićeva ikonografija Krista je izražajna i duboko osjećajna i njome je prikazana veličanstvena spasiteljska žrtva" te dodao kako je ova Skračićeva izložba i najava velikog tjedna smrti i uskrsnuća u kojem se Kristovo uskrsnuće izražava kao naša velika nada". Nazočnima se obratio i sam autor Mile Skračić koji je istaknuo kako svojim radovima pokušava obuhvatiti sve segmente života, trudeći se ipak dati odgovor nade i ljubavi koja treba prožeti sve.

  Sakralni ciklus akademskog slikara Mile Skračića čini ga prepoznatljivim među stručnjacima i štovateljima umjetnosti, a ono što je za ovu prigodu Mile Skračić stvarao nadahnjujući se na križu ostat će kao svjedočanstvo vremena u kojem živimo i rada ovog neumornog umjetnika. Izložba radova napravljenih upravo za ovu prigodu, kojima akademski slikar Mile Skračić pokušava odgovoriti ništavilu vremena znakom križa, bit će otvorena do 3. travnja u Staroj gradskoj vijećnici.   

  Istoga dana u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu otpočeo je i filmski dio programa prikazivanjem dokumentarnih filmova "Poljički pastir u pastvi Gradišća" redatelja Srđana Segarića prema scenariju Marijana Bušića te "P. Ante Gabrić, SJ i njegova druga domovina" autora Jerka Bana.     

  Do zatvaranja na kojem će biti dodijeljena nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi akademiku Josipu Bratuliću "Dane kršćanske kulture" obilježit će preko sedamdeset kulturnih događaja i tristotinjak sudionika manifestacije u Splitu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku. Bogatstvo i raznovrsnost kulturnih sadržaja kršćanskog nadahnuća ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture"ukazuju na kulturno bogatstvo koje baštinimo, ali isto tako pokazuju da i danas iz tog istog nadahnuća autori stvaraju vrijedna kulturna i umjetnička djela.

  Ulaz na sve sadržaje je slobodan, a program je dostupan na www.danikrscanskekulture.info...

  Pročitaj više
 5. Predstavljena knjiga "Bog – Mala povijest Najvećega"

  Predstavljena knjiga "Bog – Mala povijest Najvećega"

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 22. ožujka na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Bog – Mala povijest Najvećega" Manfreda Lütza. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.   

  Postoji mnogo knjiga o Bogu, ali ova je različita od svega što ste do sada pročitali. Rijetko koja knjiga o vjeri govori na tako napet, duhovit i mudar način, istodobno dovitljiv i pun poštovanja. Iz pera pisca bestselera Manfreda Lütza ova izazovna knjiga o Bogu podjedn...

  Pročitaj više
 6. "Runolist" Ivana Aralice 21. ožujka u pola cijene u Verbumu

  "Runolist" Ivana Aralice 21. ožujka u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 21. ožujka imate mogućnost ostvariti popust od 50% na roman Ivana Aralice "Runolist".

  U romanu "Runolist" najvećeg hrvatskog romanopisca Ivana Aralice još jednom imamo mogućnost uvjeriti se zašto ja Aralica vrijedan takva atributa. U ovoj svojevrsnoj bajci za odrasle, koja se zbiva u fiktivnoj zemlji Korokaim, pripovijeda nam dojmljivu priču...

  Pročitaj više
 7. Uskoro "YOUCAT – Molitvenik za mlade". Uvrštene i hrvatske fotografije.

  Uskoro "YOUCAT – Molitvenik za mlade". Uvrštene i hrvatske fotografije.

  U izdanju nakladne kuće Verbum hrvatsko izdanje "Youcat – Molitvenika za mlade" bit će objavljeno krajem ožujka. Godinu dana nakon velikog uspjeha "Youcat – Katekizma za mlade", zbog žute boje korica popularno među mladima nazvanog Žutko, sada se objavljuje i Sivko - "Youcat Molitvenik" u sivoj boji koji će nedvojbeno biti od koristi ne samo mladima, nego svima onima koji su željni rasti u duhovnom životu.

  Molitve za različite prigode, duhovni poticaji i razmatranja, citati iz Biblije i velikana Crkve, fotografije mladih te prepoznatljive ilustracije koje su obilježile i "Youcat – Katekizam za mlade" nedvojbeno će oduševiti sve one koji se budu služili ovim iznimnim molitvenikom.

  Hrvatsko izdanje htjeli smo učiniti osobitim uvrštavanjem nekih vaših fotografija pa smo vam se obratili pozivom da nam se pridružite u kreiranju "Youcat – Molitvenika za mlade". Od mnoštva zanimljivih fotografija pristiglih na našu mail adresu izdvojili smo sljedeće autore za uvrštavanje: Tatjana Đitko, Petar Gaković, Marin Mandić, Tomislav Novoselec, Daniela Petrušić, Katarina Poleto, Mate Rajčić i Korana Terze.

  Svima Vama koji ste se odazvali našem pozivu još jednom iskreno zahvaljujemo na Vašim prilozima, a autorima fotografija na osobit način zahvaljujemo i čestitamo. Na adrese autora uvrštenih fotografija stići će primjerci novog  "Youcat – Molitvenika za mlade" čim iziđe iz tiska krajem mjeseca.

  A svi oni koji su poslali svoje fotografije, bez obzira na to jesu li uvrštene u Youcat Moltvenik, sudjelovali su i u nagadnoj igri u kojoj smo vaš odaziv željeli nagraditi poklon paketom knjiga u izdanju Verbuma u vrijednosti tisuću kuna. Izvlačenjem je sretnom dobitnicom postala Danijela Ljubas kojoj iskreno čestitamo ovom prigodom!

  Svim sudionicima zahvaljujemo na odazivu i podršci u nadi suradnje na nekom novom projektu u budućnosti!  Uvjereni smo da će SIVKO (Youcat Molitvenik) postati među mladima omiljen kao i ŽUTKO (Youcat Katekizam)...

  Pročitaj više
 8. "Stvaranje i evolucija" 14. ožujka u pola cijene u Verbumu

  "Stvaranje i evolucija" 14. ožujka u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 14. ožujka imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu "Stvaranje i evolucija".

  Kakvo je gledište Crkve u pitanju vjere u stvaranje i nauka o evoluciji izoštrila je rasprava što ju je na aktualnu temu sukoba između "evolucionizma" i "kreacionizma" vodio krug učenika Benedikta XVI., s kojima se on svake godin...

  Pročitaj više
 9. Na konferenciji za medije Verbum predstavio "Pohvalu dokolici" Josefa Piepera

  Na konferenciji za medije Verbum predstavio "Pohvalu dokolici" Josefa Piepera

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u petak, 9. ožujka na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Pohvala dokolici" Josefa Piepera. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.   

  Josef Pieper, po mnogima najveći kršćanski suvremeni filozof, u svojoj knjizi "Pohvala dokolici"upozorava na novi totalitarizam kojega smo sami iznjedrili pretvorivši naš svijet u svijet rada i korisnosti te na potrebu žurnoga povratka dokolici kao istinskom izvoru stvaralaštva. Sve ve...

  Pročitaj više
 10. Uskoro započinju 8. "Dani kršćanske kulture"

  Uskoro započinju 8. "Dani kršćanske kulture"

  Nakladna kuća Verbum od 24. ožujka do 3. travnja u Splitu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku osmi put zaredom organizira međunarodnu manifestaciju "Dani kršćanske kulture".

  Bogat program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture", s više od 300 sudionika, obilježit će oko 70 kulturnih sadržaja, izložbi, koncerata, projekcija filmova, tribina, predstavljanja knjiga i nosača zvuka, otvorenih vrata muzeja itd. Novost ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" nedvojbeno je uključenje još jednog grada – Zad...

  Pročitaj više
Stranica