Bogatstvo "Dana kršćanske kulture" u Splitu,Zadru,Dubrovniku i Šibeniku

"Dani kršćanske kulture"u Splitu, Zadru, Dubrovniku i Šibeniku svečano su otvoreni 24. ožujka, a otada su održani brojni kulturni događaji.

U Splitu je otvorena izložba slika akademskog slikara Mile Skračića u Staroj gradskoj vijećnici pod nazivom "Križ – odgovor ništavilu vremena". U sklopu filmskom programa manifestacije prikazano je nekoliko dokumentarnih filmova, filmski klasik Roberta Bressona "Dnevnik seoskog župnika", višestruko nagrađivani film Xaviera Beauvoisa "O ljudima i bogovima", a po prvi put je na nekom domaćem festivalu prikazan i film "Tamo gdje su zmajevi" Rolanda Jefféa. Bogat glazbeni program upotpunila je klapska pjesma muške klape Žrnovnice i ženske klape Neverin, predstavljanje "Priče o Marku Maruliću" zabilježene na nosaču zvuka komornog  vokalnog sastava Cantores Maruli, kao i "Večer duhovne šansone" te koncert jednog od najuspješnijih mladih hrvatskih zborova Vox animae. U sklopu tribina nastupili su Manfred Lütz, Vilim Karlović i don Ivan Filipović, progovarajući o nekim aktualnim temama čime su motivirali publiku na aktivno sudjelovanje u programu.

Program šibenskih "Dana kršćanske kulture" obilježava pasionski karakter. Dramski prikaz "Muke" izveli su mladi zajednice Frama iz Knina. O svom "križnom putu" progovorio je Vilim Karlović, autor knjige "Preživio sam Vukovar i Ovčaru". Davor Šarić, autor filmova "Biskup Srećko Badurina", "U potrazi za Lukačićem" te "Vinko Nikolić", predstavio je svoj radu u sklopu šibenskog programa.

Dubrovačke "Dane kršćanske kulture" obilježio je izvanredni koncertni doživljaj koji je upriličio Dubrovački simfonijski orkestar i Katedralni oratorijski zbor – Mostar kojima je dirigirao mo. Noorman Widjaja, a koji su izveli Verdijev "Requiem". U glazbenom programu po prvi put je nastupio i crkveni hor "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovještenja. U Dubrovniku je postavljena i izložba slika akademskog slikara Josipa Botterija Dinija "Dušom tijelom vijek sam tvoj" posvećena hrvatskim mučenicima na otoku Daksi.

"Dani kršćanske kulture" po prvi put su održani u Zadru, gdje je otvorena izložba "Častimo te, Križu sveti" autorice Ksenije Abramović, uz izlaganje vrsnih radova Šime Vulasa, Kuzme Kovačića, Damira Mataušića, Stjepana Gračana, Marina Marinića, Josipa Poljana, Marije Ujević i Mira Vuca u crkvi sv. Donata. U Zadru je također otvorena izložba "Maslina – drvo života", a predstavljena je i malakološka zbirka don Blaža Cvitanovića u Prirodoslovnom odjelu Narodnog muzeja. U sklopu manifestacije u Zadru je nastupila i europarlamentarka Doris Pack koja je održala predavanje na temu "Mjesto Hrvatske u Europskoj uniji", a mo. Pavle Dešpalj predstavio se na "Večeri u knjižari".  

U bogatstvu od preko sedamdeset kulturnih događaja odvija se izniman kulturni dijalog sudionika programa, vrsnih umjetnika i publike čiji interes daje smjernice za neke nove programske sadržaje i nadahnuće umjetnicima za novo stvaralaštvo. Uključenje velikog broja kulturnih institucija, kao i gradova, županija, biskupija i nadbiskupija omogućuje da manifestacija zaživi u punom jeku isijavajući identitet mjesta u kojima se programi odvijaju, istovremeno postajući prepoznatljivim kulturnim sadržajem, dok raznovrsnost programa odražava bogatstvo koje baštinimo, ali i stvaralaštvo koje ne jenjava u današnje vrijeme.