Mjesečna arhiva: Svibanj 2015

 1. Knjiga "Papa Hrvatima" 27. svibnja u pola cijene u Verbumu

  Knjiga "Papa Hrvatima" 27. svibnja u pola cijene u Verbumu

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 27. svibnja imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu "Papa Hrvatima" Benedikta XVI.

  Knjiga "Papa Hrvatima" sadrži sve govore, obraćanja i homiliju što ih je Sveti Otac Benedikt XVI. izrekao tijekom svoga posjeta Hrvatskoj 4. i 5. lipnja 2011. godine. Ovo jedinstveno izdanje, realizirano u suradnji sa službenom Vatikanskom izdavačkom kućom Libreri...

  Pročitaj više
 2. Marina Čapalija gostovala na Verbumovu "Susretu s autorom" u Splitu u svibnju

  Marina Čapalija gostovala na Verbumovu "Susretu s autorom" u Splitu u svibnju

  U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu gošća programa "Susret s autorom" 19. svibnja bila je Marina Čapalija, autorica niza zbirki čakavske poezije, njih devet, Škoj o' driva, Paver sriće, Umorena moren, Lemozina srca, Prtin pute i gren, Jazikun tic, Drivo brez škoja, Sve ča je san, Ispotiha, te knjige za djecu Zloćun Pločun – priče o djevojčicama i oblaku kao i kratkog romana (S)ričući objavljena krajem 2014. Godine.

  "Susret s autorom" bio je prigoda za upoznavanje s ovom neumornom čuvaricom čakavske riči, poetskog izričaja i duboke misli koja je ovom prigodom istaknula kako je sklonost pisanoj riječi otkrila u ranoj dobi, oko osme godine kada počinje pisati prve pjesme. Inače, prvu zbirku objavila je prije 20 godina. 1995. godine objavljuje Škoj o' driva, godinu poslije i zbirku Paver sriće. Zanimljivo je da su pjesme iz ove prve dvije zbirke nadahnule poznatog skladatelja Petra Bergama da uglazbi u formi madrigala stihove pod nazivom Spiriti eccellenti što je polučilo izniman uspjeh, a djelo je ovjenčano nizom nagrada struke.

  Marina Čapalija odrastala je na Velom Drveniku, no put ju je vodio dalje po obali. Srednju školu završila je u Trogiru, studij hrvatskog jezika i književnosti u Zadru, a u Splitu živi i radi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Njen autorski opus u potpunosti prožima dalmatinski kod. Ljubav prema zavičaju, ali i  propitivanje i traženje odgovora na pitanje smisla odlikuje njenu poeziju. No, osim niza zbirki čakavske poezije, 2011. godine objavila je i knjigu Zloćun Pločun – priče o djevojčicama i oblaku koja je posvećena njenim nećakinjama, a ujedno je i njena prva knjiga za djecu, u kojoj su zanimljive priče oživljene ilustracijama Silvane Juraga. Nakon ove desete po redu knjige Čapalija je primljena u Društvo hrvatskih književnika, a djeluje u njegovu splitskom ogranku. Pripadnost i djelovanje u sklopu ovog i sličnih strukovnih društava smatra poticajnim za očuvanje sveopće kulture, a osobito jezika.

  Njena poezija pisana čakavštinom, zbog privrženosti materinjem jeziku odlikuje se sklonošću tradicionalnim formama, ali je autorica uvelike pridonijela popularizaciji čakavštine kao moderni autor zauzet oko modernih tema koje izriče na čakavici.

  U autorskom smislu Čapalija iznenađuje novom knjigom. Riječ je o autobiografskom romanu s ključem pod nazivom (S)ričući za koji autorica ističe da na osoban način progovara o univerzalnoj tematici žene, a svojom temom dotiče i ujedinjuje žene diljem svijeta. Roman će javnosti biti predstavljen u Splitu 21. svibnja na Tvrđavi Gripe...

  Pročitaj više
 3. Roman o sv. Alojziju Gonzagi na policama knjižara Verbum

  Roman o sv. Alojziju Gonzagi na policama knjižara Verbum

  Verbumova biblioteka Stilus bit će bogatija za još jedan vrijedni i zanimljivi roman koji je upravo stigao u knjžare Verbum.

  Alojzije Gonzaga (1568.–1591.) bio je prvi sin markgrofa Ferrantea Gonzage, nasljednik bogatih posjeda i naslova u renesansnoj Italiji. Bilo je to doba velikih ratnih previranja, Svete lige i Nepobjedive armade, tako da je Alojzije već u dobi od četiri godine započeo vojnu obuku kako bi jednom naslijedio svojega oca na položaju vojnoga zapovjednika. Djetinjstvo je proveo u plemićkoj obuci po bogatim europskim dvorovima kao miljenik i ponos svoje...

  Pročitaj više
 4. Pridružite nam se u kreiranju DOCATA – pošaljite nam svoje fotografije za objavu!

  Pridružite nam se u kreiranju DOCATA – pošaljite nam svoje fotografije za objavu!

  Nakladna kuća Verbum zajedno s desetak drugih uglednih svjetskih izdavača objavila je YOUCAT (kratica od Youth Catechism – katekizam za mlade) prepoznatljive žute boje koji na nov i zanimljiv način mladim katolicima tumači smisao vjere. U istomu nizu objavljen je i Youcat – molitvenik za mlade te Youcat – priprava za sakrament potvrde kao priručnik za kr...

  Pročitaj više
 5. Knjižica "Čuvaj svoje srce" koju je Papa dijelio u Vatikanu od 15. svibnja besplatno u knjižarama Verbum

  Knjižica "Čuvaj svoje srce" koju je Papa dijelio u Vatikanu od 15. svibnja besplatno u knjižarama Verbum

  Nakon što je već podijeljena prva besplatna knjižica pod nazivom Molitve sada u podjelu ide druga knjižica naslovljena Čuvaj svoje srce. Uvezom i izgledom potpuno je istovjetna onoj kakvu je podijelio papa Franjo, a sadržava sve temeljne vjerske istine, potom Papino obrazloženje duhovne prakse Lectio divina i njegov poticajni nagovor o tome kako čuvati svoje srce. Na koncu je čitavo jedno poglavlje u kojem Papa obrazlaže zašto i kako se ispovijedati, nudeći detaljan ispit savjesti te čin kajanja.

  Knjižica je dostupna od 15. svibnja do isteka z...

  Pročitaj više
 6. Predstavljena knjiga "Katolicizam. Putovanje u srce vjere" Roberta Barrona

  Predstavljena knjiga "Katolicizam. Putovanje u srce vjere" Roberta Barrona

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 14. svibnja na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Katolicizam. Putovanje u srce vjere" Roberta Barrona za koju je George Weigel rekao kako je to jedno od najvećih nastojanja do sada na promicanju onoga što je papa Ivan Pavao II. nazvao "nova evangelizacija". Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Što je katolicizam? Dvije tisuće godina živa tradicija? Svjetonazor? Način života? Odnos? Tajna? U ovoj monumentalnoj kulturološko-religijskoj studiji "Katolicizam" poznati teolog i publicist Robert Barron propituje sva ta pitanja i još mnogo toga kako bi sveobuhvatno prikazao religiju koja je jedna od ključnih sastavnica zapadne civilizacije.

  Polazeći od bitnoga temelja utjelovljenja Isusa Krista, njegova života i učenja, otac Barron bavi se određujućim elementima katolicizma – od sakramenata, bogoslužja i molitve do Marije, apostola i svetaca, milosti, spasenja, raja i pakla – služeći se izvrsnim poznavanjem umjetnosti, književnosti, arhitekture, osob...

  Pročitaj više
 7. Nova knjiga: "Papa Franjo - ova ekonomija ubija"

  Nova knjiga: "Papa Franjo - ova ekonomija ubija"

  U knjižare Verbum stigla je nova knjiga koja po prvi put donosi misli pape Franje o ekonomiji. Iz pera autorskog dvojca Andrea Tornielli – Giacomo Galeazzi stiže knjiga Papa Franjo. Ova ekonomija ubija koja među ostalim donosi i ekskluzivan intervju s Papom o kapitalizmu i socijalnoj pravednosti.

  Zašto papu Franju napadaju kada kritizira suvremenu ekonomiju i staje u obranu siromašnih, prozivajući ga neznalicom ili čak marksistom? Takvi i slični komentari dolaze od pojedinih  libertarijanskih ekonomista, ali i iz nekih katoličkih krugova. No je li ovaj papa doista protiv kapitalizma i bogatstva? Što je to što on naziva ekonomijom isključivanja i nejednakosti? Zašto se zalaže za odbacivanje apsolutne autonomije tržišta i financijskih špekulacija? Postoji li u tomu kontinuitet crkvenoga socijalnog nauka ili je papa Franjo svojom oštrom kritikom kapitalizma učinio presedan u odnosu na svoje prethodnike?

  Na sva ta pitanja detaljno odgovara ova iznimna knjiga koja donosi precizan i sveobuhvatan pregled Franjina učenja o odnosu između ekonomije i evanđelja. Knjiga sadrži i intervjue s dva ugledna ekonomska stručnjaka te ekskluzivni intervju s papom Franjom o kapitalizmu i socijalnoj pravednosti. Napisana jednostavnim i pristupačnim stilom, ova će knjiga dobro doći svima koji se zanimaju za odnos kršćanstva spram ekonomskih i društvenih sustava, kao i za teme socijalne pravednosti, ekonomije i etike, bogatstva i siromaštva itd. U trenutku kada hrvatska stvarnost vapi za strukturnim reformama i čvrstim načelima, ova bi knjiga trebala biti neophodan orijentir i za sve naše javne djelatnike i ekonomske stručnjake koji uistinu žele promicati opće dobro.

  O knjizi čitajte i ovdje...

  Pročitaj više
 8. Predstavljena nova knjiga Scotta Hahna "Razlozi za vjerovanje"

  Predstavljena nova knjiga Scotta Hahna "Razlozi za vjerovanje"

  U prostorijama nakladne kuće Verbum u petak, 8. svibnja na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Razlozi za vjerovanje" Scotta Hahna. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Novoobjavljena knjiga autora Scotta Hahna, domaćim čitateljima poznatog po knjigama "Gozba Jaganjčeva", "Znakovi života" te "Mali vodič za svakoga – Biblija" otkriva tajne, ispravlja nesporazume i nudi promišljene i izravne odgovore na uobičajene prigovore katoličkoj vjeri. Autor mnogih uspješnica Scott Hahn, obraćenik na katolicizam, i sam je iskusio sumnje koje tako često potiču rasprave o Bogu i Crkvi. U godinama prije svojega obraćenja bio je prvo nevjernik, a potom protestantski pastor.

  U knjizi "Razlozi za vjerovanje" tumači sadržaj katoličke vjere i razloge da je prihvatimo polazeći od Svetoga pisma, iskustva vlastite borbe i borbe drugih obraćenika, od svakodnevnoga života pa sve do prirodnih znanosti. Hahn pokazuje da razum i objava, naravno i nadnaravno, nisu u suprotnosti jedno s drugim, nego nude komplementarne dokaze da Bog postoji. Međutim, Bog ne samo da postoji; on je netko, on ima osobnost, on je Osoba čije se djelovanje može prepoznati u povijesti. Hahn vod...

  Pročitaj više
 9. Top ljestvica najtraženijih naslova u Verbumovim knjižarama u travnju

  Top ljestvica najtraženijih naslova u Verbumovim knjižarama u travnju

  Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u travnju donosi deset vrijednih naslova. Na vrhu top ljestvice najtraženijih naslova u travnju smjestila se knjiga "Misli u samoći" Thomasa Mertona. U vremenu u kojemu je čovjek neprestano okružen i ispunjen bukom svijeta, međuljudskih odnosa i vlastitih emocija, Merton u prvi plan stavlja samoću kao neotuđivu potrebu svakoga čovjeka, naglašavajući kako samoća, ne nužno izvanjska, koliko ona nutarnja, pomaže da postanemo više mi sami. Na drugom je mje...

  Pročitaj više
 10. Papa dijelio knjižice molitava i vjerskih istina u Vatikanu,Verbum ih dijeli u knjižarama

  Papa dijelio knjižice molitava i vjerskih istina u Vatikanu,Verbum ih dijeli u knjižarama

  Jedna od stvari koje su iznimno na srcu papi Franji jest povratak osobnoj i obiteljskoj molitvi i produbljivanje vjerskog života. S tim ciljem posebno su osmišljene dvije knjižice molitava i vjerskih istina koje je Papa s preporukom podijelio vjernicima na Trgu svetog Petra, a potom su stavljene u prodaju u vatikanskim knjižarama.

  Prva knjižica pod jednostavnim nazivom Molitve sadrži sve temeljne katoličke molitve, zatim posebnu Papinu "molitvu pet prstiju", kao i blagoslov djece, snažne molitve protiv moći tame itd. Druga knjižica naslovljena Čuva...

  Pročitaj više