Akademik Nenad Cambi gost Verbumova "Susreta s autorom"

U splitskoj Knjižari sv. Frane gost Susreta s autorom 27. travnja 2010. bio je akademik Nenad Cambi, istaknuti znanstvenik, arheolog, pisac, intelektualac, Splićanin koji je veliki dio svoga rada posvetio proučavanju kraja iz kojeg je, kako Splita tako i Dalmacije.
Akademik Cambi obnašao je različite dužnosti, bio je ravnatelj Arheološkog muzeja, sveučilišni profesor, a danas je najveći dio njegovih aktivnosti usmjeren na kulturnu djelatnost u sklopu Književnog kruga u Splitu čiji je predsjednik posljednjih 18 godina, a čiji su programi i manifestacije nadaleko poznati. Upravo u sklopu ovih aktivnosti čuvaju se one vrijednosti koje je iznjedrila povijest, ali i stvaraju neke nove vrijednosti za budućnost.
Njegov profesionalni rad na osobit način obilježila je arheologija. Kad je riječ o arheologiji, sam će reći kako se radi o povijesnoj znanosti o civilizaciji, a ne o umjetnosti u strogom smislu te riječi. Na pitanje kako se odlučio za studij arheologije, a kasnije i angažirani rad, na znanstvenom polju ali i u praksi na brojnim arheološkim istraživanjima, reći će kako je Split razlog za to. Grad u kojem povijest njegove obitelji seže unatrag še...

Pročitaj više