Mjesečna arhiva: Rujan 2017

 1. Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić gostovao na Verbumovom "Susretu s autorom" 26. rujna u Splitu

  Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić gostovao na Verbumovom "Susretu s autorom" 26. rujna u Splitu

  U Verbumovoj knjižari sv. Frane u Splitu, u utorak 26. rujna gost "Susreta s autorom" bio je fra Gabrijel Hrvatin Jurišić. Verbumovim 59. "Susretom s autorom" moderirala je Zdravka Andrijašević.

  Fra Gabrijel Hrvatin Jurišić je svećenik franjevac, gimnazijski profesor, znanstvenik, pisac, urednik i izdavač. Rođen je 1931. godine u Baškoj Vodi. U Sinj je došao 1946. godine kao učenik prvog razreda Franjevačke klasične gimnazije. Diplomirao je teologiju na Bogoslovnom fakultetu i klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1966. do 2004. godine predavao je grčki i latinski jezik u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Od 1974. godine glavni je i odgovorni urednik zbornika "Kačić". Napisao je, preveo i uredio brojne knjige, monografije i znanstvene članke te pokrenuo više listova i časopisa.

  Bio je i ravnatelj gimnazije i sjemeništa, vikar i definitor Provincije Presvetog Otkupitelja, generalni vizitator Provincije sv. Ćirila i Metoda i Svetog Križa Bosne Srebrne.

  Iza fra Gabrijela Jurišića iz Franjevačkog samostana u Sinju, samozatajnog svećenika i nedovoljno poznatog široj javnosti, stoje rezultati dostatni za više od jednoga ljudskog života. Cijeli "Susret" bio je prožet crticama iz života i djelovanja ovog skromnog, uvijek radosnog i nasmijanog franjevca. Fra Gabrijel se prisjetio početaka zbornika "Kačić" koji je osnovala Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Godine 1966. utemeljen je spomenuti zbornik kao stalna edicija u kojoj se objavljuju znanstveni radovi iz hrvatske kulturne prošlosti s naglaskom na franjevački red. U pripremu prvog broja, kaže fra Gabrijel, uključio se 1967. godine, a 1973. godine preuzeo je privremeno uređivanje zbornika. Međutim, to "privremeno" uređivanje zbornika potrajalo je do danas.  Do sada je izdano 35 brojeva. Sadržajno i prema izboru autora, već od drugog broja "Kačić" je otvoren i prema drugim svećenicima, redovnicima i redovnicama, civilnim znanstvenicima i svima koji imaju što pisati. Tematikom, navodi fra Jurišić, zbornik se proširio na cijeli hrvatski jezični prostor, od Subotice do Kotora te od Međimurja do Istre. U dosadašn...

  Pročitaj više
 2. "Život Isusov" 27. rujna u pola cijene u knjižarama Verbum

  "Život Isusov" 27. rujna u pola cijene u knjižarama Verbum

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 27. rujna imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu "Život Isusov".

  Ova jedinstvena Biblijska slikovnica i slagalica u kockama nov je i zabavan način na koji će djeca naučiti najznačajnije evanđeoske zgode. Kroz igru slaganja kocaka i kratko opisane ključne evanđeoske zgode, uvijek će se iznova maštovito baviti događajima iz Isusova života, usvajajući ih kao dio vla...

  Pročitaj više
 3. Fra Gabrijel Jurišić gost Verbumova "Susreta s autorom" 26. rujna u Splitu

  Fra Gabrijel Jurišić gost Verbumova "Susreta s autorom" 26. rujna u Splitu

  U Verbumovoj knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 26. rujna 2017. u 20.30 sati, održat će se "Susret s autorom", a gost je fra Gabrijel Jurišić.

  Fra Gabrijel je rođen 1931. godine u Baškoj Vodi. Diplomirao je teologiju na Bogoslovnom i klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1966. do 2004. godine predavao je grčki i latinski jezik u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju.

  Od 1974. godine glavni je i odgovorni urednik zbornika "Kačić". Napisao je, prevodio i uredio brojne knjige, monografije i znanstvene članke te pokrenuo više listova i časopisa.

  Bio je i ravnatelj gimnazije i sjemeništa, vikar i definitor Provincije Presvetog Otkupitelja, generalni vizitator Provincije sv. Ćirila i Metoda i Svetog Križa Bosne Srebrne.

  Član je Nadbiskupijskoga svećeničkoga vijeća, Plenarnoga vijeća Provincije Presvetoga Otkupitelja, Matice hrvatske, Hrvatskog arheološkog društva, Hrvatskoga mariološkog instituta, dopisni član Papinske međunarodne marijanske akademije, Hrvatskog žrtvoslovnog društva,…

  Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi (1988.) i Nagrade grada Sinja za životno djelo (2003.).

  O svemu će više govora biti na "Susretu s autorom".

  Ulaz je slobodan!
   ...

  Pročitaj više
 4. "Razgovor o vjeri" 20. rujna u pola cijene u svim knjižarama Verbum

  "Razgovor o vjeri" 20. rujna u pola cijene u svim knjižarama Verbum

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 20. rujna imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu "Razgovor o vjeri".

  Papa Benedikt XVI. (Joseph Ratzinger) od cijele je Crkve dočekan s velikim oduševljenjem kao onaj koji će na najbolji mogući način nastaviti veliko djelo Ivana Pavla II., kojemu je tijekom cijeloga njegovog pontifikata bio najbliži suradnik.

  Ova iznimna knjiga...

  Pročitaj više
 5. Predstavljena knjiga "Živjeti slobodu snagom vjere" autorice Jutte Burggraf

  Predstavljena knjiga "Živjeti slobodu snagom vjere" autorice Jutte Burggraf

  U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u srijedu 13. rujna predstavljena je knjiga "Živjeti slobodu snagom vjere" koja na vrlo konkretan način propituje kako živjeti slobodu u svakodnevici na način da to izgrađuje i ispunja ljudsku osobu. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

  Autorica Jutta Burggraf u knjizi spaja psihološke i duhovne uvide dajući čitatelju vrlo korisne poticaje za ostvarivanje vlastite slobode, utemeljene na istinskom shvaćanju čovjeka i njegovog nadnaravnog određenja. Ova jasna i praktična knjiga otvara tako nove vidike te nudi odgovore na ključna životna pitanja, a koja se odnose na to kako živjeti izazov slobode, kako spoznati Božji plan za svoj život, kako živjeti unutarnju slobodu i vlastiti prostor intime, a istovremeno se otvoriti drugima. U knjizi se mogu pronaći i vrlo konkretni savjeti kako upravljati sobom i vlastitom voljom da bismo zadobili slobodu djelovanja. Smjernice su dane i po pitanju usmjeravanja spontane želje za srećom, vršenja pravog odabira i ostvarivanje istinske ljubavi. Čitajući ovo djelo, svaka osoba s jednostavnošću može doći do konkretnih odgovora i načina kako se služiti vlastitom savješću za hod u istini i slobodi, kako se riješiti vanjskih pritisaka i robovanja te kako dovesti u red vlastiti život, pravilno upotrijebiti svoje talente te stvarati prostore slobode.

  O...

  Pročitaj više
 6. "Ideja kršćanskog društva" 13. rujna u pola cijene u knjižarama Verbum

  "Ideja kršćanskog društva" 13. rujna u pola cijene u knjižarama Verbum

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 13. rujna imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu "Ideja kršćanskog društva".

  Kršćansko društvo koje u ovom poznatom esejističkom djelu zagovara slavni pjesnik nobelovac T. S. Eliot nije društvo svetaca, nego običnih ljudi čije je kršćanstvo obilježeno u prvom redu pripadnošću zajednici i koje je tek uz...

  Pročitaj više
 7. Predstavljen humoristični hit roman "Kad župniku prekipi" Jeana Merciera

  Predstavljen humoristični hit roman "Kad župniku prekipi" Jeana Merciera

  U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak 7. rujna predstavljen je humoristični hit roman "Kad župniku prekipi", literarni prvijenac autora Jeana Merciera. Izvorno objavljen na francuskom jeziku, ovaj roman je dobio odlične književne kritike, a izvrsno je prihvaćen i od publike, postavši izdavački fenomen u Francuskoj s nakladom od 50.000 primjeraka, a potom i u Italiji gdje je trenutno jedna od najčitanijih vjerskih knjiga. Razlog ove iznimne uspješnosti romana je u tom...

  Pročitaj više
 8. Top ljestvica najtraženijih naslova u Verbumovim knjižarama u kolovozu

  Top ljestvica najtraženijih naslova u Verbumovim knjižarama u kolovozu

  Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum donosi deset vrijednih naslova i zanimljivih preporuka za čitatelje. Na vrhu top ljestvice najtraženijih naslova u kolovozu je novi naslov u biblioteci Populus, roman "Buđenje gospođice Prim" autorice Natalie Sanmartin Fenollera. U knjizi je riječ o mladoj i uspješnoj ženi Prudencii Prim koja iznimno dobro poznaje književnost. Odlazi u idilično mjesta&sc...

  Pročitaj više
 9. "Hvalospjev Leibowitzu" 6. rujna u pola cijene u knjižarama Verbum

  "Hvalospjev Leibowitzu" 6. rujna u pola cijene u knjižarama Verbum

  U svim knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr u srijedu 6. rujna imate mogućnost ostvariti popust od 50% na knjigu "Hvalospjev Leibowitzu".

  Radnja romana smještena je u rimokatoličkome samostanu u američkoj pustinji stoljećima nakon razorna nuklearnoga rata koji je uništio cjelokupnu civilizaciju, pismenost i tehnički napredak. Uslijedilo je doba neznanja, nasilja i barbarizma te je svijet sada ruševina nalik...

  Pročitaj više