Na konferenciji za medije kardinal Bozanić predstavio Papinu knjigu "Isus iz Nazareta"

Nakladna kuća Verbum predstavila je knjigu pape Benedikta XVI. "Isus iz Nazareta. Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća" na konferenciji za novinare 12. travnja u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu. Knjigu su predstavili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum Miro Radalj i mr. Petar Balta.

Radalj je istaknuo kako je nova knjiga pape Benedikta XVI. trenutačni svjetski bestseler. Za nju postoji veće zanimanje nego za prvi dio, a hrvatsko izdanje predstavlja se svega mjesec dana nakon objavljivanja izvornika.

"Premda knjiga obiluje stručnim podacima, ona se od početka do kraja čita u jednom dahu i vodi nas prema privlačnom susretu s Isusom, koji nam se predstavlja sve bližim i u svojoj ljudskosti i u svojoj božanstvenosti. Kad se s čitanjem završi, čovjek poželi nastaviti dijalog, ne samo s autorom knjige, nego i s Onim o kome knjiga govori", rekao je kardinal Bozanić te istaknuo kako je Papin "Isus iz Nazareta" više od knjige, to je zadivljujuće i dirljivo svjedočanstvo vjernika i Petra naših dana.

Kardinal je nadalje rekao kako Sveti Otac tim djelom ulazi u ponizni dijalog s egzegetama kako bi se s njima suočio s metodama i rezultatima suvremenih istraživanja na tom području, ne bježeći ni od potrebne znanstvene kritičnosti.

Premda autorova knjiga nije čin Učiteljstva Crkve, njegov veliki znanstveni autoritet i duboka obrada nekih pitanja bit će zasigurno od velike pomoći da se učvrsti vjera mnogih. Istodobno će koristiti napredovanju nekih rasprava koje su odgođene zbog racionalističkih i pozitivističkih predrasuda. Aktualnost teme i smjelost plana Papina djela od velikog je teološkog i pastoralnog značenja, istaknuo je kardinal.

Papa polazeći od teološkog razmatranja svetopisamskih riječi tumači značenje kršćanskog bogoštovlja, žrtve, otajstva križa i zadovoljštine. Istodobno se hrabro i kritički suočava i sa suvremenim prigovorima toj kršćanskoj baštini i daje obrazloživa tumačenja, osvjetljujući kršćansko poimanje odnosa između Boga i čovjeka. Autor knjige na različitim razinama pokazuje kako milosrđe i pravednost idu zajedno u Savezu što ga je Bog uspostavio s čovjekom, rekao je kardinal te istaknuo kako Papa u knjizi obrazlaže značenje Isusova svećeničkog i kraljevskog dostojanstva, donosi opširno tumačenje Posljednje večere, ustanovljenja euharistije, napokon teološko tumačenje pitanja o Isusovu uskrsnuću, praznom grobu i svjedocima uskrsnuća. Papa se posebno zaustavlja na vezi između istine o uskrsnuću i činjenice utemeljenja Crkve.

Petar Balta podsjetio je kako je Verbum dosad objavio više od trideset knjiga Josepha Ratzingera. Govoreći o novom izdanju, istaknuo je da je knjiga razumljiva za svakoga čitatelja, pa i nevjernika, tj. svaku osobu koja želi saznati više o Isusu Kristu, pojasnio je mr. Balta.