U Splitu svečano otvorena manifestacija "Dani kršćanske kulture" 2011.

U subotu, 9. travnja u Galeriji Emanuel Vidović u Splitu svečano su otvoreni 7. "Dani kršćanske kulture" koji će se od 9. do 19. travnja odvijati u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku. Svečanom otvaranju nazočili su brojni posjetitelji, kao i predstavnici gradske i županijske vlasti, Ministarstva kulture, Splitsko-makarske nadbiskupije, javnih i kulturnih ustanova među kojima pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Drago Šimundža, izaslanik ministra kulture Branko Kaleb, dožupan Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, izaslanica gradonačelnika Grada Splita Maja Munivrana i brojni drugi, a program je na osobit način uveličao vokalni ansambl Cantores Maruli.

U svom obraćanju izaslanik ministra kulture Branko Kaleb izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja manifestacije koja na osobit način njeguje kulturnu baštinu, te je naglasio kako su u Ministarstvu kulture iznimno zadovoljni što mogu poduprijeti manifestaciju koja svjedoči etičke, moralne i kulturne vrijednosti koje baštinimo dugi niz stoljeća na ovim prostorima i koja će obilježiti ne samo ovih jedanaest dana koliko traje, nego i cijeli mjesec, a na poseban način svojim kulturnim doprinosom i cijelu godinu.

Manifestaciju je otvorio Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum – glavnog organizatora manifestacije, zahvalivši svima koji su pridonijeli njezinom održavanju po sedmi put, od suorganizatora i pokrovitelja do sudionika same manifestacije. Tom je prigodom istaknuo kako mu je iznimno drago što su manifestaciju prepoznale i poduprle društvene i kulturne institucije, kao i publika koja na osobit način pridonosi uspjehu manifestacije.

Po otvaranju manifestacije uslijedilo je otvaranje izložbe crteža Joze Kljakovića "Bojiš li se sinko ikoga?", a izložbu je otvorila Željka Zdelar, kustosica Memorijalne zbirke "Jozo Kljaković" u sklopu koje se u Centru za likovni odgoj Grada Zagreba čuva vrijedna Kljakovićeva ostavština. U Splitu je postavljen tek jedan dio radova ovog velikog umjetnika čiji radovi krase mnoga crkvena i svjetovna zdanja. Riječ je o skicama i crtežima onoga što je ostalo zabilježeno u crkvi sv. Marka u Zagrebu te crkvi sv. Martina u Vranjicu. Sedmi "Dani kršćanske kulture" otvoreni su izložbom crteža koji odgovaraju na pitanje "Bojiš li se sinko ikoga?" koje je umjetnikov otac opetovano upućivao dječaku Jozi, a na koje je mali Jozo morao odgovarati: "Ne bojim se, čače, nikoga doli Boga jedinoga". To je bio odraz moralnog odgoja Kljakovića kojem ga je otac od najranijih dana podučavao, a to je i ono što obilježava "Dane kršćanske kulture" istaknula je Zdelar.

"Dani kršćanske kulture" pokrenuti su željom da ukažu na kulturno bogatstvo koje baštinimo, ali isto tako kako bi pokazali da i danas iz tog istog nadahnuća stvaraju umjetnici velika kulturna i umjetnička djela. Tek djelić toga čini bogat program ovogodišnjih "Dana kršćanske kulture" koji odražavaju bogatstvo i raznovrsnost kulturnih sadržaja, a koji će od 9. do 19. travnja obilježit ne samo kulturni život Splita, nego i Dubrovnika i Šibenika, kroz 54 različita događaja, uz 200-tinjak sudionika i na tisuće posjetitelja.