U Splitu svečano zatvoreni 7. "Dani kršćanske kulture"

U Splitu je 19. travnja svečano zatvorena manifestacija "Dani kršćanske kulture", koja se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku održavala od 9. do 19. travnja, a program svečanog zatvaranja upriličen je u dvorani Ivana Pavla II. u Nadbiskupiji. Svečanom zatvaranju nazočili su splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, nadbiskup u miru mons. Ante Jurić, državni tajnik pri Ministarstvu kulture Zoran Šikić, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, pročelnica Službe za kulturu i umjetnost Grada Splita Maja Munivrana, voditeljica Odsjeka za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu Splitsko-dalmatinske županije Nansi Ivanišević te brojni predstavnici društvenih i kulturnih institucija. U glazbenom dijelu programa nastupio je mješoviti pjevački zbor Sveučilište u Splitu "Vox animae" pod vodstvom prof. Tomislava Veršića.

Program je započeo predstavljanjem knjige pape Benedikta XVI. "Isus iz Nazareta. Od ulaska u Jeruzalem do uskrsnuća", a knjigu su predstavili mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski te Verbumov glavni urednik mr. Petar Balta. Tom je prigodom mr. Balta istaknuo kako je riječ o drugom svesku po mnogima najvažnije Papine knjige "Isus iz Nazareta" u kojoj papa Benedikt XVI. pokušava odgovoriti na pitanje tko je Isus Krist, a koja može dati poticaj svima koji tragaju za ovim odgovorom, i vjernicima i nevjernicima. Mons. Barišić govoreći o knjizi rekao je kako je riječ o iznimnom djelu velikoga teologa. Istaknuo je kako je papa Benedikt XVI. možda najveći ljudski autoritet u ovo doba, a u isto vrijeme djeluje vrlo skromno.

Jedanaest dana manifestacije obilježilo je mnoštvo zanimljivih događaja koji su se osim u Splitu, odvijali i u Dubrovniku i Šibeniku, njih čak 54, a koji su uključivali i 200-njak sudionika i na tisuće posjetitelja. Uz glavnog organizatora manifestacije nakladnu kuću Verbum u suorganiziranje programa uključile su se Splitsko-makarska nadbiskupija, Šibenska i Dubrovačka biskupija te kulturne institucije gradova u kojima se manifestacija održavala poput Muzeja grada Splita, Muzeja Ivana Meštrovića, Pučkog otvorenog učilišta, Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku ili crkvenih muzeja u Dubrovniku. Program manifestacije prepoznali su i podržali Ministarstvo kulture kao i županije i gradovi u kojima se manifestacija održavala.

U sklopu manifestacije tradicionalno se dodjeljuje nagrada za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, a u ime Savjetodavnog vijeća manifestacije obrazloženje je pročitao član Vijeća akademski kipar Kuzma Kovačić, koji je ujedno i autor plakete "Andrija Buvina". Ovogodišnji dobitnik je njemački novinar i publicist Peter Seewald. Njegovi članci i knjige, a ponajviše posljednja knjiga razgovora s papom Benediktom XVI. "Svjetlo svijeta", prenijeli su kršćansku misao daleko izvan granica katoličke denominacije. Time je Seewald još jednom potvrdio kako svojim radom uspijeva pokazati da kršćanska poruka može i treba imati svoje mjesto ne samo unutar crkvenih zidova ili unutar zatvorenoga kršćanskoga kulturnoga kruga nego da ima globalno značenje. Stoga su i ova knjiga i njegov sveukupni rad velik doprinos kršćanskoj kulturi te iznimno bitno sredstvo za bolje razumijevanje vremena u kojem živimo i ispravno shvaćanje uloge kršćanstava u njemu, istaknuto je u obrazloženju.

Nazočnima se u ime organizatora manifestacije "Dani kršćanske kulture" – nakladne kuće Verbum – obratio i Verbumov direktor Miro Radalj koji je manifestaciju i zatvorio. Tom prigodom zahvalio se svima koji su na bilo koji način pridonijeli njenom organiziranju i odvijanju. Istaknuo je kako je to manifestacija svih gradova i institucija koje je Verbum potaknuo svojom inicijativom, a u čijem je pripremanju i odvijanju bio svojevrsni koordinator. Zatvarajući manifestaciju nazočne je pozvao na 8. "Dane kršćanske kulture" 2012. godine.

Ovim je svečano zatvorena manifestacija koja je na osobit način obilježila život i kulturnu scenu gradova u kojima se održavala, uspostavljajući dijalog i suradnju među institucijama i sudionicima bogatog programa 7. "Dana kršćanske kulture".