Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Apostolski oci II."

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 3. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Apostolski oci II.". Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum, a riječ je o drugoj u nizu knjiga u novopokrenutoj biblioteci "Crkveni oci".  

Kršćanska literatura prošlih vremena, napose ona iz prvoga razdoblja kršćanstva, neiscrpna je riznica duhovnoga bogatstva i poticaja. Ovaj niz otačkih spisa nudi suvremenim duhovnim tražiteljima mogućnost da otkriju to autentično duhovno blago neprolazne vrijednosti. Drugi svezak nastavlja s objavljivanjem spisa što spadaju u Apostolske oce, najstarije tekstove kršćanstva nakon Novoga zavjeta. U njemu su sabrani tekstovi koji ne prestaju nadahnjivati kršćane svih razdoblja: "Didaché", "Pismo Korinćanima" sv. Klementa Rimskoga i "Barnabina poslanica".

"Didaché" ili "Upute apostolske" su jedan od najstarijih izvankanonskih kršćanskih spisa koji je dostupan ne samo stručnjacima, nego i svim kršćanima koji žive od onih prvobitnih svjedočanstava. Premda se ne zna točan datum njegova nastanka, poznaju ga i spominju mnogi kršćani u prvim stoljećima, što dovoljno svjedoči o njegovoj vrijednosti, raširenosti i čitanju.

"Pismo Korinćanima" je djelo sv. Klementa koji je bio treći nasljednik sv. Petra na rimskoj stolici, to jest četvrti rimski biskup.  

"Barnabina poslanica" je starokršćanski spis koji je došao pod imenom apostola Barnabe, Pavlova prijatelja i suradnika. U starini je ovaj spis uživao golem ugled, ravan kanonskim knjigama, te time svjedoči i današnjoj važnosti među starokršćanskim spisima i pozornosti koju privlači.

Osim što nas vraćaju na izvore kršćanstva, ovi su spisi i konkretan poticaj na autentičnije življenje vjere u svakodnevici.

Knjigu možete prolistati ovdje, a o knjizi "Apostolski oci I." čitajte ovdje.