Predstavljena knjiga razgovora pape Franje,rabina Abrahama Skorke i dr. Marcela Figueroe,člana Prezbiterijanske crkve

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 25. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Razum i vjera, dostojanstvo, molitva, solidarnost". Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Ova knjiga sadrži niz razgovora u kojima su sudjelovali sadašnji papa Franjo, rabin Abraham Skorka i doktor Marcelo Figueroa, član Prezbiterijanske crkve.

U središte njihova zanimanja dolazi odnos vjere i razuma u suvremenomu svijetu u kojemu biva sve izraženiji antagonizam između ovih dviju stvarnosti. S jedne strane do izražaja dolazi borba za napredak znanosti i njezino upravljanje svijetom, a s druge neutaživa žeđ za transcendencijom, čega su svjedoci u različitim religijama sudionici ovoga razgovora.

U suvremenomu svijetu sve je ugroženije dostojanstvo čovjeka te je dio knjige posvećen toj temi i promišljanju o ishodištu dostojanstva ljudske osobe.

Pozornost se u knjizi posvećuje i razgovoru o molitvi, a u četvrtomu, zadnjem dijelu knjige razgovara se o društvenoj tematici te se posebno naglašava važnost solidarnosti i brige za bližnjega u sve izraženijemu individualističkom društvu.

Izborom kardinala Jorgea Marija Bergoglia za papu ovi su razgovori dobili novu važnost jer očituju ishodišta Papinih promišljanja i pomažu boljemu razumijevanju njegovih nastojanja.

Sugovornici razgovora koji su sabrani u knjizi "Razum i vjera, dostojanstvo, molitva, solidarnost" uvaženi su članovi svoga društva:

Jorge Mario Bergoglio – papa Franjo rođen je u Buenos Airesu 1936. Zaređen je za svećenika 1969. u Družbi Isusovoj, a 25. lipnja 1992. zaređen je za biskupa. Nadbiskupom Buenos Airesa postao je 1998. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 21. veljače 2001. Sudjelovao je na konklavama na kojima je Benedikt XVI. izabran za papu. Za papu je izabran 13. ožujka 2013. te je uzeo ime Franjo.

Abraham Skorka, kojega papa Franjo drži "bratom i prijateljem", argentinski je rabin, pisac i biofizičar. Rođen je u Buenos Airesu 1950., doktorirao je kemiju i pravo i rektor je Latinoameričkoga rabinskog seminara. Jedan je od vodećih stručnjaka na području židovskoga prava i važna osoba u Argentini, državi s najvećom židovskom zajednicom u Latinskoj Americi. Poučavao je židovsko pravo na Sveučilištu Salvador i sa sadašnjim Papom njeguje dugo prijateljstvo od gotovo dvadeset godina. Objavio je mnogo knjiga, a za jednu od posljednjih, Prema sutrašnjici bez vjere?, predgovor je napisao tadašnji kardinal Jorge Mario Bergoglio. Povodom pedesete obljetnice početka Drugoga vatikanskog sabora, 2012., dodijeljen mu je počasni doktorat na Argentinskomu katoličkom sveučilištu, prvi takav doktorat u Latinskoj Americi dodijeljen jednomu rabinu.

Marcelo Figueroa je ekonomist i član Prezbiterijanske crkve svetoga Andrije. Bivši je predsjednik Argentinskoga biblijskog društva. Ranije se susretao sa sadašnjim Papom kao suradnik Argentinske biskupske konferencije u području ekumenskoga dijaloga, osobito u temama vezanim za Bibliju, a suradnja na polju ekumenizma povezala ih je na osobnoj razini te su prijatelji više od deset godina. Autor je brojnih publikacija vezanih za Bibliju i ekumenski dijalog.

Ova knjiga na zanimljiv način čitatelja uvodi u razgovore o aktualnim temama i izazovima suvremenoga društva zbog čega čitatelj gotovo postaje jedan od sudionika razgovora. Stoga može biti od koristi u promišljanju i svakodnevnom djelovanju, osobito na polju društvenog života, međukulturalnog i međureligijskog dijaloga.

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je i prelistati.