Predstavljanje knjige "Svjedoci otajstva" na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu 22. listopada

Nakon Splita i Rijeke u četvrtak 22. listopada 2015. na  Hrvatskom katoličkom sveučilištu u 12 sati bit će predstavljena knjiga "Svjedoci otajstva" autora Grzegorza Gornoga i Janusza Rosikona u sklopu tribine "Kristove relikvije – crkvene izmišljotine ili stvarni svjedoci utjelovljenja?".  Ovo monografsko izdanje objavljeno je u nakladi Verbuma 2014. godine, kad je prvi put i prestavljeno hrvatskoj javnosti, a riječ je o knjizi koja je privukla veliku pozornost svjetske i domaće javnosti zbog iznimno zanimljive teme i sveobuhvatnog pristupa dvojca Rosikon-Gorny.

Tribinu će moderirari urednik portala Bitno.net Goran Andrijanić, a o fenomenu Kristovih relikvija progovorit će i pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško.

Nakon tribine na prvom katu Sveučilišta bit će otvorena izložba sa slikama Kristovih relikvija o kojima je u knjizi riječ. Janusz Rosikon, javnosti poznat kao fotograf koji je radio za američki Newsweek u vrijeme izvanrednog stanja u Poljskoj, autor je fotografija koje su dio ovoga djela. Rosikon je na ovom proputovanju  napravio tisuće fotografija, a za ovu izložbu odabrao je njih dvadeset koje prate legendu i kartu relikvija. Osim svojom upečatljivošću, fotografije svojim sadržajima vode u različite dijelove svijeta pričajući pripovijesti o najsvetijim kršćanskim relikvijama.

Rosikon je rekao da se trudio fotografirati relikvije tako da gledateljima prenese barem mali dio onoga što je on osjećao dok ih je fotografirao. Njegov kolega Gorny, jedan je od najutjecajnijih katoličkih publicista u Poljskoj.

Knjiga "Svjedoci otajstva" je 2013. dobila nagradu katoličkih izdavača "Feniks" kao knjiga godine. Djelo je to koje na sustavan način govori o Torinskom platnu, Rupcu iz Manopella i brojnim manje poznatim relikvijama. Autori djela dvije su godine putovali, istraživali i surađivali sa brojnim znanstvenicima, povjesničarima koji su im pomagali da ovu temu što bolje istraže. Autori su se u svomu istraživanju vodili znanstvenim činjenicama, zaključcima na dokumentiranim dokazima povijesnih izvora, ali i stručnim znanstvenim mišljenjima  koji su u potpunu skladu sa kršćanskom predajom. Knjiga je prepuna izjava znanstvenika i stručnjaka te na jasan način razgraničava legende od utemeljenih povijesno opravdanih zbivanja koji pomažu u što boljem razumijevanju događaja. 

Više o knjizi možete čitati ovdje, a možete je i prelistati.