U Dubrovniku predstavljena knjiga "Božje je ime Milosrđe"

Knjiga "Božje je ime Milosrđe" predstavljena je u četvrtak, 21. travnja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku. O knjizi su govorili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, dr. sc. Rina Kralj Brassard, pročelnica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum iz Splita.

Biskup Uzinić je govorio o pontifikatu pape Franje povezujući ga s glavnim naglascima iz knjige. Kazao je kako je papa Franjo poseban, što prepoznaju mediji i o tome postavljaju pitanja, ali kad se analizira ono što govori i čini vidi se da govori i čini ono što je govorio i činio Isus Krist i što je Crkva pozvana činiti. Kad govori o milosrđu papa Franjo nabraja sve što su o milosrđu govorili njegovi prethodnici, ne želeći sebe isticati kao posebnog, ali u njegovom pristupu i načinu na koji vrši svoju pastirsku službu, pa i u pristupu temi milosrđa ipak ima nešto posebno, kazao je biskup Uzinić.  Posebnost pape Franje je u jeziku i stilu koji duboko zahvaća u stvarnost, kao i u tome da papa Franjo čini da se nitko ne osjeća isključen. To je osobito vidljivo u temi milosrđa. "U prihvaćanju marginaliziranog koji je ranjen u tijelu i u prihvaćanju grješnika koji je ranjen u duši na kocki je naša vjerodostojnost kao kršćana", citirao je u zaključku biskup Uzinić riječi papa Franje iz knjige "Božje je ime Milosrđe".

Dr. sc. Rina Kralj-Brassard govoreći o knjizi u koautorstvu pape i novinara Andrea Torniellija, naglasila je kontinuitet kako teme tako i formata da bi se žurno prenijela važna poruka najširoj svjetskoj publici u kritičnom trenutku dok traje treći svjetski rat u dijelovima, kako ga naziva papa Franjo. "Papa Franjo koristi jednostavne rečenice i zgodne prispodobe da bi približio inače svoje duboke misli širokoj publici," kazala je dodavši kako Sveti Otac traži putove za doticaj, traži kanale komunikacije s današnjim svijetom. Papa se u knjizi obraća svećenicima ispovjednicima, ali i vjernicima upozoravajući na dvije velike opasnosti: taštinu i samodostatnost. Napomenula je i kako primjeri iz Papine pastoralne prakse svjedoče o jednom drugom svijetu gdje je materijalna bijeda uočljivija i bolnija, a geste milosrđa začudne, u čemu se možda mogu naslutiti izvori poteškoća u razumijevanju iz naše perspektive. "Potrebno nam je iskoračiti iz europske samodostatnosti i uljuljkanosti u sigurnost civilizacije koja ipak puno više troši nego što puni obiteljsko srebro u riznici tisućljetnog kršćanstva," poručila je Kralj-Brassard, istaknuvši Papine riječi kako za doživljavanje ovog jubileja treba naučiti živjeti u jednoj drugoj, Božjoj logici ljubavi i besplatnosti.  

Mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum koja je knjigu objavila zajedno sa svjetskim izdanjem  početkom ove godine, istaknuo je kako nije postojao ovako veliki interes za neku knjigu otkad je osnovana nakladnička kuća Verbum devedesetih godina prošlog stoljeća, a i prije je bilo bestselera. "Do sada smo objavili više stotina knjiga i znamo što znači imati izdavački bestseler, ali ovako veliki interes već prvih dana prodaje nije usporediv ni s jednom knjigom do sada", istaknuo je mr. Balta. Napomenuo je kako je prva knjiga-intervju "Božje je ime Milosrđe" objavljena 12. siječnja ove godine, istodobno sa svjetskom premijerom u sklopu koje je knjiga objavljena na 21 jeziku u 86 zemalja. U tri dana razgrabljena je prva naklada od 3.000 primjeraka, pa su kroz sljedeće tjedne napravili još nekoliko novih izdanja. Do sada ukupna naklada iznosi 18.000 primjeraka i knjiga je još uvijek daleko najčitanija knjiga u Hrvatskoj.

Dubrovačko predstavljanje u glazbenom smislu je upotpunio Zbor mladih iz lapadske župe sv. Mihajla.