Blaženko Juračić gostovao na "Susretu s autorom" u listopadu u Splitu

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane gost programa "Susret s autorom" 27. listopada bio je docent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Blaženko Juračić, skladatelj i maestro crkvene glazbe.

Tom prigodom prisjetio se svojih umjetničkih početaka. Kako je istaknuo uz oca koji je bio vezan uz glazbu bilo je teško da i se sam u tome ne okuša. U Opuzenu je upisao nižu glazbenu školu, a nastavio je školovanje u Centru za umjetnički odgoj i obrazovanje Luka Sorkočević u Dubrovniku gdje je diplomirao kao instrumentalist-klarinetist. Na Sveučilištu u Split, na sadašnjoj Umjetničkoj akademiji, stekao je zvanje profesora glazbene kulture 1996. godine, a svoj skladateljski dar nastavlja njegovati u Rimu gdje na Papinskome institutu za crkvenu glazbu 2001. postiže licencijat, a potom i specijalizaciju iz kompozicije 2004. godine kada postiže akademski naslov maestro crkvene glazbe. Rimske dane obilježio je stvarateljski žar na vrelu nadahnuća gdje nastaju njegova skladateljska djela koja su u Rimu i izvođena poput skladbe "Magnificat" te moteta "U tebe se Gospodine uzdam", skladanog prigodom proglašenja Alojzija Stepinca blaženim. Rimskih studentskih dana se sjeća u najboljem svjetlu upravo stoga što je Rim za umjetnika centar svijeta, znanja, inspiracije, ali prigodom "Susreta" priznao je kako je s velikim nestrpljenjem iščekivao povratak u Hrvatsku kojoj je osobito privržen.

Njegov skladateljski opus prepoznatljiv je po sakralnom karakteru, a djelić toga približen je javnosti na autorskoj večeri koncertnog tipa poput koncerta "7 posljednjih Kristovih riječi na križu" izvedenih na Danima kršćanske kulture u Splitu. Za umjetnika je važno da se isprazni od svih utjecaja i tek nakon toga osjeti nutarnje poticaje koji rezultiraju stvaranjem nečega novoga, ističe Juračić. Sam kaže kako se poticaji za ovu tematiku javljaju osobito po napuštanju roditeljskog doma u Opuzenu i odlasku na srednjoškolsko obrazovanje u Dubrovnik u Centar za umjetnički odgoj i obrazovanje Luka Sorkočević kada se više posvećuje duhovnoj dimenziji, a što nastavlja njegovati dalje u životu.

Božju prisutnost u vlastitom životu osobito je iskusio za vrijeme vojnog roka koji je služio kao zadnja generacija ročnika JNA, a iz tih je redova u Banja Luci uspio pobjeći kad se to gotovo činilo nemogućim, prije napada na Okučane. Kako tada, tako i kasnije u svom životu vidio je Božje djelovanje u nekim odlučujućim trenutcima koji su odredili njegov životni put, a u umjetničkom smislu upravo okrenutost Istini omogućila mu je da o toj Istini progovori u svojim skladbama. Baš kao što u prirodi postoji savršen red, tako je i u glazbi moguće izraziti djelić toga reda. Upitan koja je knjiga ostavila osobit utjecaj na njegov život rekao je da je to ponajprije priroda u koju je upisan takav red kakav je mogao upisati samo Stvoritelj.

Ovaj autor bogatog opusa na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na kojoj je i sam studirao dobio je priliku podučavati nove generacije. Juračić je autor niza stručnih izdanja i radova, kao i niza nosača zvuka. Član je brojnih strukovnih društava poput Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske udruge zborova, glazbeni je urednik časopisa "Sveta Cecilija" i glazbeni suradnik Hrvatskog instituta za crkvenu glazbu u časopisu "Živo vrelo" itd. Vodio je više različitih glazbenih sastava, a trenutno ravna zborom Splitski liječnici pjevači, klapom Praska i vokalnim sastavom Cantores Maruli. Osim klasičnih djela, autor je i niza duhovnih te svjetovnih skladbi, a za svoj skladateljski rad dobio je više nagrada.

Član je više strukovnih društava poput Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske udruge zborova, Splitskog filharmonijskog društva, Splitskog društva za suvremenu glazbu SPLITHESIS, Hrvatskog društva crkvenih glazbenika po čemu je vidljivo kako ima širok spektar interesa, ali i širok uvid u glazbenu scenu za koju kaže kako je često opterećena trendovima i "modom", ali kako ipak postoji niz autora koji stvaraju vrijedna djela, čiji je rad doduše često samozatajan.