Danijela De Micheli Vitturi gostovala na Verbumovu Susretu s autorom u svibnju

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 28. svibnja održan je Susret s autorom na kojem je gostovala Danijela De Micheli Vitturi, autorica čiji je rad na osobit način obilježen angažmanom na polju obiteljske tematike. Pjesništvo, stručni i popularni radovi, autorske radio-emisije, zalaganje na polju društvenog života tek je djelić onoga o čemu je progovorila u sklopu programa Susreta s autorom.

Danijela De Micheli Vitturi autorica je mnoštva radova objavljivanih u Glasniku HKLD-a, Obnovljenom životu, Jordanu, Hrvatskim obzorjima, Bračkoj crkvi, Gospi sinjskoj, Glasilu Fra Rafo Kalinić, Mariji, Glasniku SiM, zbornicima simpozija itd., a do sada joj je objavljena knjiga "Križni put Gospodina našega Isusa Krista" u izdanju Matice hrvatske 2011. godine, opremljena likovnim radovima Josipa Botterija Dinija.

Spominjući se svojih literarnih početaka rekla je kako sežu još iz vremena osnovne škole kada piše prve pjesme i radove koji su bili objavljivani u školskim listovima. Otada neprekidno piše različite radove.

Na Susretu s autorom kojim je moderirala Jelena Hrgović, Danijela De Micheli Vitturi tom je prigodom čitala neke od svojih pjesama, među kojima se osobito ističe pjesma "Molitva za nerođene". Riječ je o pjesmi koja izražava cijelu "dramu" između prava na život i prava na izbor, a koja je objavljena i u Moralno-duhovnom nizu poznatog moralista Ivana Fučeka. Osim toga pjesma je objavljivana u različitim glasnicima i časopisima, a nastala je povodom Dana života te iskazuje sukus onoga čime se u svom radu bavila Vitturi, liječnica obiteljske medicine, pjesnikinja, savjetnica za obitelj te majka osmero djece, velika zagovornica života.

Naime, ova pjesničku duša koja već u osnovnoj školi, a poslije i srednjoj, osim što piše različite literarne radove, sudjeluje i u likovnoj i dramskoj grupi, odlazi na natjecanja iz fizike itd., za svoj životni put odabire Medicinski fakultet u Zagrebu. Kako je sama istaknula, puno joj je toga išlo od ruke, i bilo je teško izabrati jednu stvar, no ona je izabrala medicinu budući da je riječ o plemenitom zanimanju. To vrijeme, osim intenzivnog studija, obilježila je i košarka koju je igrala za fakultet, ali i duhovna izgradnja na vjeronauku kod Isusovaca.

Po završetku studija vratila se iz Zagreba i brzo počela raditi u struci. Početkom 80-ih se udala i započela obiteljski život, a od 1988. do 1999. rodila je devet djece. U tom vremenu osobito ispunjenom radošću, poezija je ostala po strani, a ponovno će oživjeti upravo zahvaljujući sudjelovanju na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva 90-ih kada se iznova budi želja za pisanjem koja ne jenjava do danas.

Tih godina Danijela De Micheli Vitturi sudjelovala je i u osnivanju Savjetovališta za obitelj u župi Gospe od zdravlja u Splitu gdje i danas volonterski djelujete kao savjetnica za prirodno planiranje obitelji i obiteljsku medicinu, a dvadesetak godina kontinuiranog rada obilježilo je neposredno upoznavanje s različitim aspektima obiteljskog života, osobito u pružanju pomoći, savjetovanju itd. Osim toga, sudjelovala je u organiziranju Obiteljskih susreta u Zaostrogu, a riječ je o organiziranom programu koji se odvijao u Zaostrogu u kojem su sudjelovale cijele obitelji. Obiteljska tematika životni je izbor Danijele De Micheli Vitturi u koji je ne samo u obiteljskom smislu nego i šire bio uključen i njen suprug Ivan. Zajedno su članovi Hrvatske zajednice bračnih susreta, koja djeluje u devedeset zemalja, a u Hrvatskoj su aktivni dvadesetak godina. Okupljaju bračne parove na seminarima, duhovnim obnovama i tečajevima koji su na izgradnju cijele obitelji. Sa suprugom je nastupala i kao sudionica tečajeva za zaručnike, a dugogodišnji su članovi Mješovitog zbora Gospe od zdravlja u kojem su se i upoznali početkom 80-ih.

Od 1994. godine Vitturi je članica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva u čijem je Upravnom odboru sada, a u sklopu kojeg je održala niz predavanja poput onih na temu dostojanstva žene, prirodnog planiranja obitelji, uloge žene u obitelji itd. Sudionica je više simpozija i kongresa na kojima je nastupala s temama obiteljske tematike, a urednica je i voditeljica autorskih emisija Stella maris, Živjeti ljubav i U suvremenom okružjuna Radio Mariji, kao i nekih prigodnih emisija gdje također senzibilizira slušatelje za obiteljsku tematiku u najširem smislu. Može se reći kako iz cijelog njenog opusa i životnog svjedočanstva isijava vjera u obitelj i ono što ona znači za pojedinca i društvo.