"Djetinjstvo Isusovo" pape Benedikta XVI. predstavljeno u Zagrebu

U Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu u utorak, 11. prosinca predstavljena je knjiga pape Benedikta XVI. "Djetinjstvo Isusovo". O knjizi su govorili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, glavni urednik Verbuma mr. sc. Petar Balta i u ime nakladnika Miro Radalj.

Kardinal Bozanić istaknuo je kako Sveti otac pita što su evanđelisti Marko i Luka htjeli reći o rođenju Isusovu u svojem vremenu te ispituje je li istinito ono što je rečeno u njihovim tekstovima. Papa Benedikt XVI. piše jednostavnim stilom duboko ponirući u pitanja koja obrađuje te hrabro ulazi u oblikovanje teme, napomenuo je Bozanić dodavši i kako trojicu mudraca označuje simbolima traganja nemirnoga čovjekova duha. Istaknuo je i da Sveti otac tumači kako je drevna riječ iz Biblije u Kristu postala stvarnost te dodao kako su rođenje Isusovo i njegovo uskrsnuće mjesta gdje se dodiruju božansko i ljudsko.

Mr. Balta je ocijenio kako ova knjiga pape Benedikta XVI. nije samo uvod u njegovo troknjižje o Isusu Kristu nego i uvod u cjelokupnu misao Svetoga oca. "Pisana je otvoreno ne samo vjernicima nego i svim ljudima naše civilizacije", rekao je dodavši kako ona otvara vrata prema misteriju utjelovljenja.

U knjizi "Djetinjstvo Isusovo" papa Benedikt XVI. progovara o evanđeoskim izvješćima o Isusovom rođenju i skrovitim godinama ovozemnoga života. Analizira evanđeoske tekstove i čitatelja poziva da sebi postavi ključna pitanja: "Je li to što je rečeno istina? Tiče li se to baš mene? Ako me se tiče, na koji način?" U evanđeoskim pripovijestima o djetinjstvu Benedikt XVI. utvrđuje vjerski korijen radosti i dovodi do otkrića kako Evanđelje nije pripovijest o prošlosti, nego da pripada sadašnjosti i suvremenom čovjeku.

Verbum je objavio je i prve dvije knjige iz papine trilogije - "Isus iz Nazareta. Od krštenja na Jordanu do preobraženja" te "Isus iz Nazareta. Od ulaska u jeruzalem do uskrsnuća".

Ovom prigodom direktor Verbuma Miro Radalj kardinalu Josipu Bozaniću uručio je i prvi komplet knjiga "Isus iz Nazareta" u pripadajućoj kutiji za knjige koji će u prodaji biti dostupan u ograničenoj nakladi.