Joško Čelan gost "Susreta s autorom" u Splitu

U utorak, 6. srpnja 2010. u Verbumovoj Knjižari sv. Frane održan je "Susret s autorom", a gost susreta u srpnju bio je novinar i publicist Joško Čelan.

Riječ je o autoru koji prve tekstove počinje objavljivati još kao student, a ta će se praksa u četrdesetogodišnjoj novinarskoj praksi nastaviti kroz različita tematska područja, više od trideset njih. Počeo je u gradskoj rubrici, od 1975. do 1991. godine bio je stalni filmski kritičar, uređivao je i kulturnu rubriku, obrađivao političke teme, u vrijeme rata osobito se bavio ratnom tematikom kao ratni izvjestitelj, u više navrata bio je komentator, a danas se bavi vanjskom politikom.

Najljepše novinarske uspomene pamti iz ranijih dana kad je pratio filmsku scenu i pisao filmsku kritiku što ga je odvelo na festivale diljem svijeta, a zahvaljujući čemu je imao priliku upoznati bogatstvo i raznolikost svijeta.

U njegovu životu i djelovanju moguće je primijetiti kako doživljava određenu promjenu u svjetonazoru, svojevrstan obrat s ljevice na desnicu (ako se to tako plastično uopće može nazvati). Na pitanje što se to dogodilo da je tako snažno utjecalo na njega i dovelo ga do toga da postanete svojevrstan "borac za istinu", da se sukobljava s uređivačkom politikom, pa i pod cijenu ugrožavanja egzistencije, što ga je uostalom i snašlo početkom 90-ih godina, odgovara kako je unatoč tome što je deset godina proveo u partiji uočio kako treba nešto mijenjati i tad započinje "bitku" koju vodi i danas.

Reći će kako je na njega kao na mladog studenta na poseban način djelovao film "Odiseja u svemiru 2001." koji mu je nakon vremena mladenačkih sumnji u Boga i vjere u materijalistički svijet, iako na prvi pogled nereligiozan film, proširio vidike i vratio ga na put vjere, koja se osobito produbljivala u vrijeme rata i suočavanja s temeljnim životnim pitanjima, a nastavlja se sa životnim godina kad čovjek sve više promišlja svoju egzistenciju.

Osim tisuće članaka i tekstova koje je Čelan napisao i objavio, autor je i više knjiga: "Oklevetani narod/Hrvati u BiH", "Oteto zaboravu/Domovinski rat na hrvatskome jugu", "Trećejanuarska Hrvatska" i "Spomenik izdaji/prilozi za životopis Miljenka Smoje".