Katolička Crkva dobila 266. Petrova nasljednika - papu Franju

U utorak, 13. ožujka isusovac Jorge Mario Bergoglio izabran je za novoga papu, a odabrao je ime Franjo. To je prvi puta u povijesti Crkve da je jedan rimski biskup uzeo to ime, a i prvi put da je jedan isusovac izabran za papu, te da papa dolazi iz Latinske Amerike.

Sedamdeset šestogodišnji Jorge Mario Bergoglio, dosadašnji nadbiskup Buenos Airesa, dolazi iz Argentine, a potječe iz obitelji talijanskih korijena. Odlikuje ga visoka naobrazba. Doktorirao je u Njemačkoj. Ima sveučilišnog iskustva profesor humanističkih kolegija, ali djelovao je i kao rektor Filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu. Za biskupa je izabran 1992. godine, a 1997. godine imenovan je nadbiskupom koadjutorom Buenos Airesa. Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. godine. Kardinalom je imenovan 2001. godine. Obnašao je više dužnosti u Crkvi, među ostalim član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

"Kardinal siromašnih", kako ga nazivaju, kao nadbiskup služio se javnim prijevozom, a umjesto u biskupskoj rezidenciji, stanovao je u iznajmljenom stanu i sam sebi spravljao jela, nastojeći biti bliz ljudima.

Autor je nekoliko knjiga: "Meditationes para religiosos" ("Razmatranja za redovnike", "Reflexiones sobre la vida apostolica" ("Razmišljanja o apostolskom životu"), i "Reflexiones de esperanza" ("Razmišljanja o nadi").

U prvom obraćanju 13. ožujka između ostalog rekao je: "Sada započinjemo taj put, put bratstva, ljubavi i međusobnog povjerenja. Molimo uvijek jedni za druge, za čitav svijet da zavlada veliko bratstvo."