Objavljena „Tunika“ – jedan od najčitanijih romana 20. stoljeća

Nakladnička kuća Verbum upravo je objavila novo izdanje u svojoj biblioteci Stilus. Riječ je o romanu Tunika popularnoga autora Lloyda C. Douglasa. Tunika je jedan od najvećih književnih bestselera 20. stoljeća, prodan u više od šest milijuna primjeraka, po kojem je snimljen i epski spektakl iz zlatnoga doba Hollywooda, nagrađen s dva Oscara. Ova veličanstvena saga pisana sjajnim literarnim stilom vjerno dočarava rimsku kulturu i običaje, život prvih kršćana, kao i svakodnevicu carskoga dvora i običnoga puka, a mnogi je uspoređuju s romanima Quo vadis i Ben Hur.

Roman prati životnu priču rimskog tribuna Marcela Galija. Prognan iz Rima po kazni zbog ismijavanja carskoga nasljednika Gaja, Marcel se mora pomiriti sa sudbinom koja ga čeka: godine izgnanstva u zabačenoj pokrajini Palestini. Ipak, nakon svega nekoliko mjeseci zapovjeđeno mu je da izvrši smrtnu kaznu – raspeće mjesnoga revolucionara po imenu Isus iz Nazareta. Omamljen vinom i tugom zbog tako okrutne dužnosti, Marcel s vojnicima baca kocku za njegovu tuniku i osvaja je. Nedugo potom neobična, neobjašnjiva iskustva s tunikom nagnat će ga da povjeruje da taj komad odjeće ima neobične moći.

Marcel sve više doznaje o vlasniku te tunike i u njemu se, htio-ne htio, budi silno udivljenje. Nakon nekoga vremena prisiljen je iz temelja preispitati svoje moralne vrijednosti, svoje odlučno odbacivanje religije i svega nadnaravnog, ali i plemićke povlastice i lagodnosti koje je uživao od rođenja. Taj put dovest će u veliku opasnost ne samo njega nego i sve koje voli.

Roman Tunika nije samo uzbudljiv povijesni roman nego i dirljiva, vječno aktualna parabola o ljudskom traganju za vjerom, istinom i životnim smislom. Riječ je o klasiku duhovne književnosti koji i danas, gotovo osamdeset godina od objavljivanja, progovara podjednakom snagom i aktualnošću.

Roman Tunika u prijevodu Alenke Mirković-Nađ dostupan je u svim knjižarama Verbum, te na web knjižari Verbum.hr, a više o knjizi saznajte na linku ovdje.