Predstavljen jedan od klasika lijepe književnosti roman "Učenik", autora Paula Bourgeta

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 14. ožujka predstavljena je knjiga Učenik, a knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Nakladna kuća Verbum u svojoj biblioteci Stilus objavila je roman Učenik Paula Bourgeta, jednog od najznačajnijih francuskih književnika s početka dvadesetog stoljeća.

Bourget u ovom romanu koji se nametnuo kao jedan od klasika lijepe književnosti preispituje utjecaj velikoga učitelja, filozofa, uglednoga pozitivističkog znanstvenika koji svojim djelom izravno utječe na mladoga učenika. U središtu njegove pozornosti je pitanje odgovornosti pisca za napisanu i izrečenu riječ, kao i nastojanje da se pokaže koliko ideje, filozofske, psihološke, ili bilo koje druge, mogu biti strahovito opasne te dovesti do tragičnih životnih zapleta.

Lik učitelja u romanu je Adrien Sixte ugledni filozof koji objavljuje uspješne knjige i omiljen je u intelektualnim krugovima. Jednoga dana pozvan je na sud zbog slučaja koji se vodi protiv mladića Roberta Gresloua, optuženoga za ubojstvo mlade djevojke, a sumnja se da je to ubojstvo počinio potaknut upravo filozofskim idejama iz knjige svojega voljenog učitelja Adriena Sixtea. Slijedi intrigantna istraga ubojstva koja će dovesti do neočekivanih zaključaka i pouka o i danas vrlo aktualnu pitanju odgovornosti pisca prema čitatelju, učitelja prema učeniku, ali u širemu smislu i odgovornosti starijih naraštaja prema mlađima te u konačnici o odgovornosti svakoga čovjeka.

Ovaj roman s intrigantnom kriminalističkom pričom i istragom ubojstva predstavlja psihološku studiju o ljudskim emocijama, motivima i strastima, ali i literaturi, tradiciji, odgovornosti, općeprihvaćenim idejama i mladenačkim idealima. Ovaj književni klasik Verbum je suvremenoj generaciji hrvatskih čitatelja učinio dostupnim u novomu hrvatskom prijevodu Božidara Petrača.

Knjiga Učenik dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.