Predstavljen XI. svezak u biblioteci Crkveni oci – "Čistoća i ljubav" Ivana Zlatoustoga

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 27. kolovoza na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Čistoća i ljubav" Ivana Zlatoustoga, a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Nastavljajući s objavljivanjem vrijednih izdanja iz prvih stoljeća kršćanske misli nakladna kuća Verbum, nakon objave spisa Ivana Zlatoustoga "Taština i odgoj djece" priredila je i novo izdanje istoga autora pod nazivom "Čistoća i ljubav", kao XI. svezak u biblioteci Crkveni oci, u kojoj se objavljuju vrijedna djela neprolazne vrijednosti kako bi iznova bila dostupna suvremenim čitateljima.

Koncipirano kao zbir tekstova koji progovaraju o čistoći i ljubavi ovo izdanje donosi vrijedne zapise znamenitog teologa Ivana Zlatoustoga koji je živio i djelovao u 4. i 5. stoljeću, a čije su misli  i danas svježe i vrlo poticajne. Tekstovi sabrani u knjizi  "Čistoća i ljubav" svojevrstan su "hvalospjev ljubavi", ali i vrlo konkretna pouka, jer Ivan Zlatousti obrađuje mnoge životne teme kao što su čistoća, uzdržljivost, brak i narav bračne ljubavi, oznake ljubavi izražene u iskrenom prijateljstvu itd. Posebice je zanimljivo što govor o ljubavi Ivan Zlatousti stavlja u suodnos s moralnom ispravnošću, društvenim relativizmom, nijekanjem transcendentnoga, odnosom duhovnog i tjelesnog itd., a što pojačava aktualnost njegovih promišljanja. Temeljito opisujući ljubav, koju promatra s jedne strane u horizontalnom ostvarenju među ljudima, te s druge strane u transcendentalnoj usmjerenosti koja joj daje puni smisao i ispunjenje, Ivan Zlatousti suvremenom čitatelju pokazuje istinsko značenje ljubavi i poziva ga da preispita vlastito opredjeljenje za ljubav koja je utkana u sve dimenzije ljudskoga života.

Osim što će biti duhovno poticajna ova knjiga je i pravo kulturno blago budući da je Ivan Zlatousti bio ne samo vrhunski teolog nego i vrstan govornik i čovjek vičan peru, koji je znao na vrlo lijep način izreći svoje misli.

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je i prelistati.