Predstavljena intrigantna knjiga "Demon u demokraciji" filozofa i političara Ryszarda Legutka

U prostorijama nakladničke kuće Verbum u Splitu, u četvrtak 27. veljače na konferenciji za medije predstavljena je knjiga Demon u demokraciji. Knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Kako to da su se bivši komunisti, za razliku od bivših disidenata i antikomunista, puno bolje i uspješnije prilagodili novim liberalno-demokratskim sustavima svugdje u Europi, pa tako i u Hrvatskoj? Kako to da su „djeca komunizma“ prilično utjecajna u politici, medijima, sveučilištima i kulturi?

Istaknuti poljski i europski filozof i političar Ryszard Legutko u svojoj knjizi Demon u demokraciji, koju je objavila nakladna kuća Verbum, tvrdi da to nije samo zbog toga što su zahvaljujući privilegijama iz bivšega sustava imali više iskustva u državnoj upravi, lakšu dostupnost obrazovanja ili pak zbog toga što su preuzimajući državna poduzeća prilikom privatizacije došli u posjed sredstava koja su im omogućila bolji početni položaj za političke igre moći i utjecaja.

Radi se o nečemu puno dubljem, jednoj sasvim tajnovitoj prednosti, a to je činjenica da liberalna demokracija posljednjih desetljeća počinje sve više sličiti na totalitarizam te tako s komunizmom dijeli svojevrsnu ideološku sličnost pa se istomišljenici prepoznaju i podupiru.

Ova vrlo intrigantna knjiga, za koju je popratnu riječ uz hrvatsko izdanje napisao dr. sc. Stjepo Bartulica, a predgovor dr. sc. Nino Raspudić, pokazuje bit te sličnosti i toga prijetećeg totalitarizma te vrlo konkretno upućuje na njegova očitovanja koja počesto i ne opažamo jer je lišen izvanjske krutosti i brutalnosti. Ukazujući na opasnosti koje takav politički sustav sa sobom nosi Legutko istovremeno promišlja i o tome kako mu se oduprijeti te sačuvati ljudsku slobodu i dostojanstvo. Stoga bi ovu knjigu trebao pročitao svatko tko želi razumjeti europsku i hrvatsku stvarnost, jer kako je istaknuo Nino Raspudić „u zemlji poput Hrvatske, čije su elite savršen primjer neokrznuta kontinuiteta od komunizma do liberalno-demokratskih guvernera na daljinski upravljač briselske oligarhije, ova je knjiga posebno dragocjena i blagotvorna“.

Knjiga Demon u demokraciji u prijevodu Antonia Akmadže dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.