Predstavljena iznimna knjiga "Što se novcem ne može kupiti" Michaela J. Sandela

U prostorijama nakladničke kuće Verbum u Splitu, u četvrtak 15. listopada na konferenciji za medije predstavljena je knjiga Što se novcem ne može kupiti, Michaela J. Sandela. Knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Posljednjih desetljeća od društva s tržišnom ekonomijom sve više postajemo tržišno društvo u kojem gotovo sve ima svoju cijenu. Time, kao i posljedicama koje to sa sobom nosi, u knjizi Što se novcem ne može kupiti objavljenoj u izdanju nakladničke kuće Verbum na briljantan način se pozabavio Michael J. Sandel profesor političkih znanosti Harvardskog sveučilišta.

Sandel objašnjava kako tržišni pristup dominira svim vidovima života: zdravljem, obrazovanjem, sportom, politikom, pravom, čak i obiteljskim životom i drugim međuljudskim odnosima. To nas, ističe on, sve treba duboko zabrinuti jer što više stvari ovisi isključivo o novcu time se sve više stvara duboka nejednakost.

Osim toga, ako se tržišni pristup uvodi baš svugdje, kao primjerice da se novcem potiče djecu da čitaju knjige ili dobivaju dobre ocjene, da se trguje ljudskim organima, da se kupuju upisi na elitna sveučilišta, tada se tržište i trgovina šire izvan materijalne domene, potkopavajući vrijednosti i stavove koje vrijedi njegovati.

Propitujući koje su moralne granice tržišta, Sandel postavlja jedno od najvažnijih etičkih pitanja našega vremena: nije li svijet u kojemu je sve na prodaju naopak?

Ovom iznimnom knjigom Michael J. Sandel pokreće raspravu kakve dosada nije bilo u našemu dobu obilježenu svevlašću tržišta. S jasnoćom obrazlaže koja je prava uloga tržišta u demokratskom društvu i kako uopće možemo spriječiti da tržišno razmišljanje i tržišna logika ne zagospodare svim aspektima života. Kako Sandel ističe, to je preduvjet da zaštitimo moralne i građanske vrijednosti koje tržište ne priznaje i koje se ne mogu kupiti novcem.

Knjiga Što se novcem ne može kupiti u prijevodu Mije Pavića dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.