Predstavljena knjiga "Kako biti intelektualac" A. D. Sertillangesa

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 5. ožujka na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Kako biti intelektualac" Antonin-Dalmacea Sertillangesa. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Premda izgleda paradoksalno, u svijetu u kojemu je formalno obrazovanje sve više rašireno i u kojem vlada prava šuma informacija, sve je manje istinskoga znanja i mudrosti. Mnogi se, bez obzira na školsku spremu ili fakultetsku diplomu, ne snalaze u zahtjevima koje pred njih stavlja život. Svima njima kao i svima koji žele osnažiti svoj duh dobro će doći knjiga "Kako biti intelektualac. Duh uvjeti i metode", koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum. Dapače, ova već desetljećima svjetski poznata knjiga, čija se izdanja redovno ponavljaju, aktualnija je i korisnija nego ikada. U njoj autor, A. D. Sertillanges, jedan od najvećih umova svojega vremena, daje temeljne uvide o intelektualnomu životnom pozivu.

U napasti smo pomisliti da je intelektualni život nešto što se zadobije diplomom ili pak iznenadan uvid koji nam dolazi jednoga lijepog jutra. Sertillanges ne poriče da neki uvid može doći na taj način, ali normalan slijed stvari prije će zahtijevati uobičajeno nastojanje da se traži istina, da se spoznaje, da se bude znatiželjan prema stvarnosti. Ovo je knjiga koja čitatelju pomaže da bude slobodan i neovisan, da kritički sagledava medijske informacije ili ideologije koje često dominiraju na javnoj sceni. To je knjiga koja uči kako se baviti znanjem, kako kontinuirano spoznavati i kako u znanju rasti, nepokolebljivo, strpljivo i svakako kritički.

Važno je istaknuti da nije riječ o teoretskoj studiji, nego o vrlo praktičnu i svakome korisnu priručniku. Upravo je posebna vrijednost knjige "Kako biti intelektualac" njezina korisnost za svakodnevni život. U njoj su tako sadržani praktični savjeti o tome kako organizirati i pojednostaviti život i rad, o metodama čitanja, o tehnikama pamćenja i pisanja te o brojnim drugim svakome korisnima vještinama. Stoga će knjiga "Kako biti intelektualac" sigurno biti dobrodošlo sredstvo svakome đaku, studentu, stručnjaku i svakome tko želi živjeti dublji i sređeniji život.

Antonin-Dalmace Sertillanges (1863.–1948.), OP, francuski je filozofski pisac. Rođen je kao Antonin-Gilbert, a uzeo je ime Antonin-Dalmace kad je pristupio dominikanskom redu. Za svećenika je zaređen 14. listopada 1888. godine. 1901. godine imenovan je nositeljem Katedre za moralnu filozofiju na Katoličkom institutu u Parizu i tamo je predavao 22 godine. Ubrzo je postao poznat, ne samo po svojim objavljenim pisanim djelima, nego i po brojnim konferencijama i govorima koje je držao u najprestižnijim ustanovama francuskoga glavnog grada, a predavao je i na sveučilištima diljem svijeta, od Palestine, do Belgije i Nizozemske. Postao je članom elitne znanstvene institucije Institut de France i dobio je najviše francusko odlikovanje, orden Legije časti.

Sertillanges je bio vrlo plodan pisac, objavio je ukupno više od sedam stotina većih i manjih djela, knjiga i članaka, a njegovo najpoznatije djelo upravo je "Kako biti intelektualac" ("La vie intellectuelle").

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je i prelistati.