Predstavljena knjiga "Mali biseri crkvenih otaca"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u Splitu na konferenciji za medije u četvrtak 17. studenoga predstavljena je knjiga "Mali biseri crkvenih otaca" kardinala Tomáša Špidlíka, a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.       

Poznati isusovački duhovnik i propovjednik, kardinal Tomáš Špidlík, u knjizi "Mali biseri crkvenih otaca",objavljenoj u Verbumovoj nakladi, sabrao je četrdeset duhovnih bisera iz kršćanske starine, citata crkvenih otaca, i na temelju njih sastavio kratka razmatranja pogodna za kratak molitveni predah u užurbanoj svakodnevici. Tumačeći njihove misli, kardinal Špidlík ne zadržava se na teoretskom izlaganju, već donosi njihovo značenje za naš konkretni život i upućuje na praktičnu primjenu. Ona govore o duhovnosti, o zdravlju i bolesti, o braku i spolnosti, o prijateljstvu, molitvi i pokori… ukratko, o svemu onome što čini naš život. Stoga su ovih 40 bisera odličan način da u 40 dana provedemo vlastitu duhovnu obnovu, crpeći iz provjerena izvora kršćanskoga blaga. Bilo da ih čitamo u tišini svoje sobe, u autobusu ili čekaonici, ovi će nas tekstovi sabrati, duhovno obogatiti i uliti nam povjerenje u Boga koji je prisutan i djelatan u našem životu svojom očinskom ljubavlju i brigom.

Spisi crkvenih otaca objavljuju se na različitim jezicima i doživljavaju izdavački uspjeh. No za praktičnu primjenu današnjem su čovjeku korisnije kratke misli o kojima može razmatrati. Stoga je kardinal Špidlík u knjizi "Mali biseri crkvenih otaca"sabrao izbor misli crkvenih otaca čijom se duhovnošću sam nadahnjivao, a koja je popratio vlastitim razmatranjima. Zato je ova knjiga poput pregršti malih bisera koje će svatko moći staviti na nit vlastitoga duhovnog života.

Tomáš Špidlík (1919.–2010.), češki isusovac kojega je papa Ivan Pavao II. 2003. proglasio kardinalom, bio je na glasu kao vrstan propovjednik i duhovnik. Njegove su propovijedi i meditacije postale poznatima zbog svoje dubine i duhovnoga bogatstva te je kardinal Špidlík držao duhovne vježbe i papi Ivanu Pavlu II. Bio je jedan od najpoznatijih stručnjaka za otačku duhovnost i duhovnost istočnoga kršćanstva. Objavio je mnoge poznate naslove koji su prevedeni na nekoliko jezika, kao što su: "Evanđelje svakoga dana"; "Ignacije Loyolski, duhovni otac"; "Hodočasnikova duša"; "Put do čista srca"i mnoge druge.

Knjiga "Mali biseri crkvenih otaca" dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je više o njoj saznati na linku ovdje.