Predstavljena knjiga "Osluškivati srcem" autora Tomaša Špidlika

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 15. veljače predstavljena je knjiga Osluškivati srcem, a predstavili su je dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Nakladna kuća Verbum objavila je početkom Korizme novo izdanje koje može biti odličan pratitelj kroz dane ove četrdesetodnevne duhovne priprave za Uskrs.  Radi se o knjizi Osluškivati srcem koja sadrži četrdeset poticajnih meditacija temeljenih na evanđeoskim tekstovima i namijenjenih najširem krugu čitatelja. Autor knjige je poznati duhovnik i teolog kardinal Tomáš Špidlík koji čitatelja kroz meditacije poziva da nauči osluškivati Božji glas, poput Adama koji je u raju zemaljskom s Bogom razgovarao za dnevnoga povjetarca.  Nitko mu nije govorio što treba ili ne smije činiti, sam Bog mu je to govorio glasom čiste savjesti. Taj grijehom narušeni sklad i bliskost s Bogom učinio je čovjeka "gluhim" za njegov glas i otada smo preplavljeni bukom svijeta te unutrašnjim nemirom i nezadovoljstvom.

Razdoblje Korizme upravo je povlašteno vrijeme za ponovno otkrivanje Božjeg glasa u vlastitoj nutrini, osluškivanje srcem, pri čemu je ova knjiga poput vodiča koji upućuje na zaboravljenu, a tako bitnu stvarnost. Kardinal Špidlík kaže: "Današnji je čovjek zaboravio da su upravo glasovi naše nutrine najvažniji. A tek u samoći može progovoriti i naše srce, glas naše savjesti, nutarnje nadahnuće." Stoga ovo korisno duhovno djelo Osluškivati srcem poziva na svakodnevno kratko povlačenje u osamu, ali ne da bismo se otuđili od svijeta i ljudi nego da bismo vlastitu egzistenciju i ljudske odnose živjeli novom svježinom.  Družeći se s ovom knjigom čitatelj će naučiti osluškivati srcem i prepoznavati Boga u svemu oko sebe, što je temelj istinske radosti.

Knjiga Osluškivati srcem dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.