Predstavljena knjiga pape Franje "Radost naviještanja"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 11. prosinca na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Radost naviještanja" pape Franje, a knjigu je predstavio glavni urednik nakladne kuće Verbum mr. sc. Petar Balta.

Svake srijede papa Franjo se, poput svojih prethodnika, susreće s velikim mnoštvom vjernika i posjetitelja u Vatikanu te im se tom prigodom obraća kao teolog i pastir, izlažući na svima razumljiv način različite vjerske teme. Te izrečene kateheze doživjele su i svoja izdanja u obliku knjiga, a čitateljima su dostupne i na hrvatskom jeziku u Verbumovu izdanju.

Nakon Papine prve knjige kateheza "Ne dajte da vam ukradu nadu!", koja je doživjela već dva izdanja, sada je dostupna i druga knjiga kateheza naslovljena "Radost naviještanja", koja, jednako kao i prva knjiga, isijava optimizmom u vremenu sve izraženije pesimistične slike svijeta obilježena krizama, ratovima, financijskim i industrijskim krahovima, a na osobit način i padom na moralnomu i duhovnomu planu. Papa upućuje riječ nade i ohrabrenja ne samo vjernicima, nego svim ljudima dobre volje. A posebne poruke nade i poticaja da budu radosni i da se ne boje slijediti Krista upućuje mladima.

Naglašavajući lik Krista kao ideal za čovjeka, Papa poziva na temeljitu obnovu, osobito ističući likove mučenika koji su svojim životom svjedočili ono što su vjerovali, među kojima je i velik broj onih koji i u današnje vrijeme zbog vjere bivaju pogubljeni. Silovitost takva pristupa u vremenu u kojemu je moguće izgubiti život zbog toga što slijediš svoj put obeshrabruje, ali Papa podsjeća kako u takvu svijetu Bog gradi zajednicu ljudi, ljudi na čiju savjest, milosrđe, brigu za sebe i bližnjega računa u svijetu. Na takvim temeljima papa Franjo gradi nadu u čovječanstvo i poziva na radosno svjedočenje životom, a svojim iskrenim i duboko proživljenim duhovnim obraćanjima pronalazi put da Božja riječ dospije do srca svakoga čovjeka.

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je prelistati.