Predstavljena knjiga "Vjera u Boga u doba znanosti" Johna Polkinghornea

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 24. listopada predstavljena je knjiga Vjera u Boga u doba znanosti, a knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

U suvremenom javnom prostoru odnos vjere i znanosti predmet je stalnih rasprava pri čemu se nerijetko unaprijed polazi od potpuno suprotstavljenih pozicija. Knjiga koju je nedavno objavila nakladnička kuća Verbum pod naslovom Vjera u Boga u doba znanosti spada u one koje imaju za cilj nadići tu suprotnost te su dobrodošla osnova za plodonosan dijalog. Njezin autor John Polkinghorne predavao je matematičku fiziku na Sveučilištu u Cambridgeu i bio direktor Queen’s Collegea pri istomu sveučilištu. I sam je dio oba svijeta – i onog znanosti i onog vjere – budući da je ne samo ugledni teorijski fizičar nego i teolog, te je već desetljećima jedan od vodećih autoriteta u tumačenju odnosa između znanosti i religije. Knjiga Vjera u Boga u doba znanosti je nastala na osnovi popularnoga niza predavanja koje je održao na Sveučilištu Yale, a u njoj propituje mogu li se religija i znanost uskladiti ili se nužno međusobno isključuju, odnosno kosi li se vjerovanje u Boga sa znanstvenim principima doba u kojemu živimo.

Namijenjena najširemu krugu čitatelja, ova pristupačno pisana knjiga progovara o raznim vidovima odnosa znanosti i religije. Polkinghorne tako istražuje novu naravnu teologiju te naglašava važnost moralnog i estetskog iskustva kao i ljudske intuicije vrijednosti i nade. On postavlja i pitanje djeluje li Bog u fizičkomu svijetu, iznosi svoje ideje o ulozi teorije kaosa, istražuje mogućnosti budućega dijaloga znanosti i vjere te njihove zajedničke potrage za istinom.

Časopisi Publishers Weekly i Booklist uvrstili su svojedobno knjigu Vjera u Boga u doba znanosti u svoje top izbore najboljih knjiga o religiji, a sada je konačno dostupna i u hrvatskomu prijevodu koji je rad uglednoga fizičara prof. emer. Miroslava Furića, a doradio ga je prof. dr. sc. Stipe Kutleša, ugledni hrvatski fizičar i filozof.

Knjiga Vjera u Boga u doba znanosti dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.