Predstavljena nova Papina knjiga "Deset zapovijedi"

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 9. svibnja predstavljena je knjiga Deset zapovijedi, a knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj i mr. sc. Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Biblijskih Deset zapovijedi, ma koliko tijekom tisuća godina bili univerzalni moralni kodeks, u našem vremenu bivaju na različite načine dovedene u pitanje i mnogi drže da prihvaćati ih znači korak unatrag u svijet legalizma, neslobode i nametanja zabrana. Od činjenice da postoje takva shvaćanja pošao je i papa Franjo u svojim katehezama koje je posvetio temi Dekaloga i koje su sabrane u knjizi Deset zapovijedi koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum. Sveti Otac je svjestan da i kod onih koji su vjernici u odnosu na zapovijedi može prevladati mentalitet ropstva ili puke formalne podložnosti Zakonu. No, on doslovno mijenja perspektivu i poziva na istinsko shvaćanje: zapovijedi se više ne promatraju kao zabrane nego kao "riječi" slobode. "Čovjek se nalazi pred dvojbom: Bog mi nešto nameće ili se za mene brine? Jesu li njegove zapovijedi samo zakon ili sadrže riječ da bi se pobrinuo za mene? Jesmo li podložnici ili djeca? Ta je borba neprestano prisutna, u nama i izvan nas: tisuću puta moramo se odlučiti između mentaliteta robova i mentaliteta djece. Zapovijed pripada gospodaru, a riječ Ocu", snažnim riječima ističe papa Franjo.

Promatrajući Deset zapovijedi pod tim vidom i stavljajući svaki njihov pojedini dio u odnos prema Isusu Kristu, Papa svakom čitatelju pomaže razumjeti kako riječi Dekaloga odgovaraju nečemu najdubljem u njegovu vlastitom srcu, ne nečemu stranom nego sukladnim s njime, što duboko u sebi prepoznaje kao istinito, kao ono što mu pomaže živjeti u punini.

Papa Franjo tako ukazuje da su biblijskih Deset zapovijedi riječi brižnog Oca koje stvaraju privlačnost prema promjeni, a ne osjećaje krivnje. One, po riječima don Fabija Rosinija iz predgovora knjizi, pobuđuju "našu volju da živimo i ljubimo, da budemo slobodni, autentični, odrasli, puni ljubavi, vjerni, velikodušni, iskreni i lijepi".

Nova knjiga pape Franje Deset zapovijedi je dostupna u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.