Priopćenje za javnost

Dana 21. studenoga portal CroL.hr na svojim je stranicama objavio članak „Reklama za antigej literaturu u centru Zagreba“, a nekoliko dana poslije, 26. studenoga, i članak „Vjerski nakladnik Verbum ukrao fotografiju drag queena za naslovnicu antigej knjige“ na osnovu kojega je portal Telegram.hr 27. studenoga objavio članak „Pa, ovo je nezgodno; hrvatski vjerski nakladnik maznuo je fotografiju drag queena za naslovnicu antigej knjige“. Budući da sva tri članka donose nepotpune informacije, ovim priopćenjem želimo navesti sve bitne činjenice i dati cjelovitu informaciju vezanu uz ovu temu.

Nakladna kuća Verbum djeluje više od 25 godina, objavljujući pedesetak novih naslova godišnje, pri čemu se kontinuirano trudimo poštivati sve etičke i poslovne standarde. Premda se u svom radu držimo zadanih procedura, prilikom izrade naslovne stranice knjige „Rodna revolucija“ napravili smo pogrješku koja je dovela do toga da smo za ilustraciju za naslovnicu  odabrali fotografiju koju smo našli na više mjesta na internetu objavljenu na različitim web stranicama bez navođenja autora i copyrighta. Na osnovu te činjenice, a zbog žurbe oko pripreme naslovnice za tisak, učinili smo proceduralni propust te smo bez dodatnog potrebnog istraživanja pretpostavili da ta fotografija ne podliježe autorskim pravima pa smo je kao takvu i koristili. Čim smo dobili informaciju da je fotografija  autorsko djelo fotografa Lelanda Bobbéa, odmah smo se obratili agenciji koja ga zastupa i izrazili žaljenje što je došlo do te pogrješke.  Uz ispriku smo ponudili i rješenje nastale situacije te izrazili spremnost za plaćanje autorskih prava i naknade za korištenje fotografije. Agencija je naš pristup ocijenila kooperativnim te smo započeli razgovore o uvjetima ugovora.

Nažalost,  iz članka objavljenog na portalu CroL.hr proizlazi da je autor fotografije dobio pogrješnu informaciju da se radi o anti-gay knjizi iz čega je zaključio da mu je korištenje te fotografije na naslovnici naše knjige zbog toga sporno. Činjenica je da je time naša knjiga potpuno netočno prikazana budući da se ne radi  o anti-gay pamfletu nego o  studiji koja se na vrlo odmjeren način bavi rodnom teorijom i njezinim izvorima. Knjiga „Rodna revolucija“ autorice Marguerite A. Peeters objavljena je na više svjetskih jezika i nikada nije bila dovedena u bilo kakav anti-gay kontekst. Dapače, njezin pristup je ocijenjen kao vrlo konstruktivan te kao onaj koji omogućava kvalitetan dijalog u društvu uz međusobno uvažavanje bez obzira na svjetonazorske razlike. Uostalom, sloboda znanstvenog istraživanja i izražavanja mišljenja jedna je od osnova zapadne kulture i demokracije i bilo bi vrlo opasno da se znanstveno istraživanje bilo koje teorije, pa i rodne, smatra na bilo koji način diskriminirajućim ili usmjerenim protiv bilo koga. Unatoč tome što držimo da takva knjiga ne može biti kompromitirajuća ni za koga, ako je autor fotografije doveden u za njega neprihvatljiv kontekst mi mu se ispričavamo te ćemo sa svoje strane i dalje nastojati dogovorno riješiti navedeni spor sukladno uobičajenoj praksi u ovakvim slučajevima, a spremni smo i na bilo koji drugi način doći do pravednog rješenja.

Dodatak priopćenju (07.02.2019.)
Sukladno najavama i započetim razgovorima, s gospodinom Leland Bobbéom riješili smo sva otvorena pitanja i postigli sporazum koji je obostrano potvrđen.  Stoga po ovom pitanju ne postoje nikakvi sporovi niti bilo kakva potraživanja prema Verbumu.