U Zagrebu predstavljena knjiga kardinala Müllera "Razgovor o nadi"

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller predstavio je u srijedu, 9. studenoga 2016. godine svoju knjigu "Razgovor o nadi", objavljenu u izdanju nakladničke kuće Verbum. Predstavljanje je održano u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, a knjigu su uz autora predstavili i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, te Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum

U svom je obraćanju kardinal Bozanić zahvalio izdavačkoj kući Verbum što je podarila našoj čitalačkoj javnosti hrvatsko izdanje knjige "Razgovor o nadi". Kršćani su danas posebno pozvani pružati svijetu znakove stvarne nade Isusa Krista. Knjiga "Razgovor o nadi" je prava knjiga u pravo vrijeme – rekao je kardinal Bozanić.

Biskup Perić kazao je kako kardinal Müller u knjizi odgovara na pitanja odnosa razuma i vjere, siromaštva i bogatstva, sekularizirane mase i "kreativne manjine", u kojoj navodi "veličanstven lik" i djelo mučeništva blaženoga Alojzija Stepinca. Kardinal veli, nastavio je biskup, da je Bog u Stepinčevu primjeru pokazao da čak i u najtežoj političkoj situaciji, ako pripadamo kršćanskoj stvaralačkoj manjini, možemo u Bogu pronaći milost i savjet koji su potrebni kako bismo donijeli ispravnu odluku, izdržali nevolje, oprostili neprijateljima te prosvijetlili ostatak društva znakovima stvarne nade. Knjiga, zaključio je biskup Perić, učvršćuje u vjeri, utvrđuje u ufanju, potiče na ljubav.

Okupljenima se na kraju obratio i sam autor knjige, kardinal Müller, ističući kako nada nije puki optimizam, te upozorio na opasnosti današnjeg humanizma bez Boga poput gender ideologije koja negira temeljne postavke stvaranja. Ne poštuje se život od začeća do prirodne smrti, ozakonjuje se eutanazija čime se stvara jedan moralni pritisak da čovjek mora nestati s ovoga svijeta. Katolička Crkva jedina je snaga koja može biti temelj nade u ovome svijetu – naglasio je Kardinal, dodajući kako možemo biti jako ponosni na Katoličku Crkvu jer je mnogo učinila za cjelovit čovjekov razvoj.

Sveti je Otac, nastavio je Kardinal, jedini međunarodni moralni autoritet i nitko ne može biti katolik bez odnosa s "Petrom naših dana". Na kraju svog obraćanja, Kardinal je poručio kako Bog želi da svi ljudi dođu do spoznaje istine i da se spase po Kristu.

Predstavljanjem knjige "Razgovor o nadi" zaključen je posjet kardinala Müllera Zagrebu, gdje mu je 9. studenoga među ostalim dodijeljen počasni doktorat Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Više informacija o knjizi dostupno je ovdje.

(Izvor i fotografije: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije)