"Večer u knjižari" s akademikom Ivanom Aralicom u Zadru

Akademik Ivan Aralica, istaknuti i najčitaniji suvremeni hrvatski književnik gostovao je 19. svibnja 2010. u knjižari Verbum u Zadru na događaju "Večer u knjižari" koji je moderirala Ines Grbić. Nakladnička kuća "Školska knjiga" upravo priređuje izdanje šest kola Sabranih djela Ivana Aralice u 35 svezaka, a u Verbumu je otkrio niz značajki svoje osobnosti i stvaralaštva kojega svrstavaju u hrvatske klasike. U vrijeme izlaska svoje prve knjige "Svemu ima kraj" 1967. g. smatrao je da će se kao književnik u Zadru teško afirmirati. No uspio je izdati svoju prvu knjigu kod renomiranog izdavača u Zagrebu. Zato je ostao u Zadru i iz te se sredine afirmirao na cijelom književnom hrvatskom prostoru.

Tom je prigodom ispričao kako nastaju njegove knjige. Prije nego počne pisati knjigu, ima nekoliko fascikli pripreme s bilješkama. Kako napiše tekst, te bilješke uništava da ne bi netko po njima tragao za tim kako je radio. "Osim zanosa i duha, u književnosti postoji zanat kojeg nitko nije mogao napisati. Svaki čovjek koji piše mora ga sam za sebe pronaći" rekao je Aralica.

O sadašnjem trenutku našeg društva kaže: "Sad kad gledam iz svoje perspektive od 80 godina, mogu misliti da su teškoće ekonomske naravi. Nemojte misliti da to podcjenjujem. Ali u usporedbi s onim što smo sve proživjeli, to mi se doima vrlo sitnim. To ćemo mi i preživjeti" rekao je Aralica. Najuzvišeniju krepost smatra pobožnost jer iz nje izlaze sve kreposti. Istaknuo je kako više voli biti prisutan kao predmet čitanja, nego medijski: "Jedno je kad vas povlače po novinama a drugo kad ste zbog onoga zbog čega ste poznati, što je Vaše djelo, dosta prisutni među ljudima" kaže.