Dr. Elza Jurun gostovala na "Susretu s autorom" u svibnju u Splitu

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 29. svibnja održan je Susret s autorom na kojem je gostovala prof. dr. sc. Elza Jurun, profesorica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, doktorica na polju ekonomskih znanosti, autorica tri knjige te više od 75 znanstvenih i stručnih radova, a susretom je moderirala Jelena Hrgović.

Osim po radu na polju ekonomije Elza Jurun poznata je po angažmanu na polju društvenog života ponajprije kao sudionica programa obiteljske tematike. Dugogodišnja je volonterka Obiteljskog savjetovališta u Splitu. Bila je dugogodišnja predsjednica udruge roditelja s četvero i više djece Klub 4+ u Splitu, a sama je majka šestorice sinova.

Uviđajući osobitu potrebu očuvanja dostojanstva obitelji, a na osobit način braka, svoju energiju usmjerila je upravo na polje promicanja dostojanstva braka u suvremenom kontekstu. To je jedan od razloga zašto se priključila međunarodnom pokretu Marriage Encounter čiji je član tim para voditelja bračnih vikenda zajedno sa suprugom Nikicom. Zanimljivo je da je kroz formaciju bračnih vikenda u sklopu Marriage Encounter prošlo 6000 bračnih parova u Hrvatskoj u proteklih tridesetak godina koliko su prisutni u Hrvatskoj.

Ekonomiju i obiteljsku tematiku Jurun je uspjela spojiti i u radio emisiji "Minus u plus", čiji je jedan od urednika od 2010. godine, s ciljem unapređenja upravljanja novcem u obitelji. Rekla je i kako je poticaj za ove radionice bila knjiga "Upravljanje novcem za katolike" Phila Lenahana.

U nizu različitih aktivnosti Elza Jurun je organizatorica i protagonistica brojnih kulturnih događanja među kojima i Sumartinskog kulturnog ljeta. Zajedno s kolegama iz udruge "Fra Andrija Dorotić" organizira ovu kulturnu manifestaciju koju na osobit način podržava publika koja događanja pohodi u velikom broju, kao i niz kulturnih djelatnika, društava, umjetnika pa i sumještana koji nastupaju u programu.

Za svoj rad Jurun je dobila nekoliko priznanja i nagrada među kojima nagradu Splitsko-dalmatinske županije za cjelokupan znanstveni rad, a posebno za doprinos u promicanju vrjednota braka i obitelji te odličje Red Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske za znanstveni rad, osobite zasluge za demografski razvitak i promicanje moralnih društvenih vrjednota. Istaknula je kako su joj te nagrade poticaj za daljnji rad i ustrajavanje jer je osobito raduje što su Splitsko-dalmatinska županija i Republika Hrvatska dodijelile odličje nekome među ostalim i za promicanje vrjednota braka i obitelji te moralnih vrjednota.