Marko Vučetić gostovao na "Večeri u knjižari" u svibnju u Zadru

Dr. Marko Vučetić, mladi znanstvenik, profesor filozofije na Sveučilištu u Zadru i na zadarskom VTKŠ-u, gostovao je u srijedu 23. svibnja u knjižari Verbum u Zadru u sklopu programa Večer u knjižari, koji su pohodili i brojni mladi. Taj doktor humanističkih znanosti je član Hrvatskog filozofskog društva. Filozofija života je živjeti u istini svoje egzistencije, rekao je  Vučetić na susretu koji je moderirala Ines Grbić.

Smatra da svi akademski filozofi nisu filozofi, nego su prenositelji i zaljubljenici tuđih misli. "Filozofi nisu nositelji istine nego tražitelji istine. U svijetu tražimo istinu i ta je istina lišena svih odnosa, otac-sin, vjernik-nevjernik. Istinu traži goli čovjek. Ono što je istinito nije u konfrontaciji s ničim drugim. I ne smije biti. Ali ta istina nije naš posjed, ne rađamo se s njom, jer je to onda subjektivitet koji rađa totalitarnim oblicima" kaže Vučetić. Svaki filozofski pravac je legitiman, u svakome pronalazimo istinu, ali u nijednom pravcu ne pronalazimo potpunu istinu. To je oznaka filozofije i to sprječava filozofiju da se razvije u filozofijski dogmatizam. Ljudi su konačna bića i zadovoljavaju ih konačne istine. "Kad čovjek pristane uz neku konačnu istinu, skeptičku, idealističku ili drugu, zabrinjavajuće mi je zašto se i naoruža tom istinom prema drugima? Zašto mu ta istina ne postane mogućnost dijaloga, nego borbeno oružje upereno protiv drugoga? Iz toga nastaju različite ideologije. Ideologije imaju svoju filozofijsku prapovijest" kaže Vučetić. Vučetić je i teolog. "Ako netko iz vjerničkog iskustva pokušava drugima posredovati filozofiju, na krivom je putu fideizma. Ako želi racionalizirati vjernička iskustva, na pogubnom je putu intelektualizma, racionalizma" kaže.

Upitan o teroru sintagme "pravo na izbor", rekao je: "Pravo na izbor nam se postavlja kao pravo koje je lišeno subjekta, svog nositelja. Netko drži da ima pravo na dijete i da to pravo može realizirati na bilo koji način. U ovom slučaju to nečije samopostavljeno pravo dočekalo je nekoga tko tu još nije. I intervencijom tuđeg prava, prava na izbor, odigrava se teror tko će biti, a tko neće. Tako da pravo na izbor nije pravo da biram između dvije stvarnosti. Nego da biram nekoga drugoga, tko će egziztirati i tko neće biti. U tome je problematično i čini mi se da ekspanzija tako iskrivljenih prava tek prijeti" upozorava Vučetić.

U svom je istraživačkom radu uveo pojam personalistička globalizacija. "Globalizacija mora imati alternativu i normativni kriterij - a to je egzistentni subjekt i dobro osobe. Tada se neće učiniti zlo globalizaciji, ali se neće, što je puno važnije, učiniti nikakvo zlo čovjeku kao osobi, i to svakom konkretnom čovjeku. I neće biti suspendirano nijedno njegovo pravo. Danas je tendencija proglašavanja prava. U isto vrijeme se ne pitamo da pravo koje su neka institucija i autoritet proglasili, to isto pravo mogu oduzeti" upozorava Vučetić. 

Vučetić, profesor filozofije i povijesti završio je poslijediplomski studij iz filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a završio je i Teološko-katehetski studij u Zadru. Naime, osim što je završio poslijediplomski studij iz filozofije, trenutno se bavi i poslijediplomskim doktorskim studijem na temu Kršćanstvo i suvremena kultura pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.