Dr. Vladimir Skračić gostovao na "Večeri u knjižari" u listopadu u Zadru

"Nastojim i želim živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima. U tome me ništa ne može pokolebati. Dobri su mi svi koji imaju moralne stavove. Ne moraju ih čak ni imati. Ali neka ne škode drugima. Drugima se ne smije škoditi" rekao je dr. Vladimir Skračić, znanstvenik, sveučilišni nastavnik i romanist, prorektor Sveučilišta u Zadru, prvi gost drugog ciklusa susreta "Večer u knjižari" održanog 19. listopada u knjižari Verbum u Zadru.

Skračić poput "misionara" u domovini i svijetu promiče materijalnu i nematerijalnu hrvatsku baštinu. "Što globalizacija više raste, potreba za identifikacijom u nečemu je veća. Najglobaliziranije zemlje najviše brinu o svojim malim identitetima. Trebamo vratiti što je zaboravljeno, ne napustiti što imamo, u novom načinu upotrebe to afirmirati i učiniti globalnim" rekao je Skračić. U to se uklapa njegovo utemeljenje udruge "Latinsko idro" u čijoj regati sudjeluju i Francuzi i Talijani, u tradicionalnoj vožnji na jedra i vesla.

Dr. Skračić je izvanredni profesor na Odsjeku za francuski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Moderatorica susreta Ines Grbić pitala je gosta i o dominaciji anglizama u jezicima svijeta. Problem je nepoznavanje razlike između jezika kao sustava, studija i jezika kao uporabne vrijednosti. "Miješamo kolokvijalni, uporabni, svakodnevni jezik, od jezika kao sustava za proučavanje znanosti. Uvijek su postojale koine – jezici omnibusi, za svih. Nekad je to bio grčki, latinski, mletački, francuski. U 19. st. cijela Europa je govorila francuski. Engleski dvor je govorio francuski. U engleskoj zastavi natpis nije na engleskom nego francuskom. Sad je došao engleski. Tko jamči da ćemo ga dominantno govoriti u sljedećih 50 godina? Jezik je sustav koji mora olakšati prenošenje informacija i poruka" rekao je Skračić. Govorio je i o specifičnostima Sveučilišta u Zadru, čija je prednost, u odnosu na druge, prostor. "Hrvatsko sveučilište i hrvatska akademska zajednica ne mogu se razvijati tako da se razvija samo Zagreb. Što god budemo jači u Dubrovniku, Zadru, Puli, to će biti jači u Zagrebu. Jer naš ugled je zajednički. Mi zajednički predstavljamo našu znanost i našu zemlju."