Dunja Kalilić gošća Verbumova "Susreta s autorom" u Splitu

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 25. svibnja 2010. održan je "Susret s autorom", a gošća je bila splitska spisateljica Dunja Kalilić.

Tom se prigodom prisjetila kako njeni spisateljski počeci sežu u daleku prošlost, vrijeme škole, prvih sastavaka i pjesama. Studij ju je vodio u posve drugom smjeru, životne putanje u Ameriku i Italiju, a tek nakon dugogodišnjeg izbivanja i života u inozemstvu, po povratku u Split počinje objavljivati feljtone, kratke priče i novele ("Slobodna Dalmacija" i "Večernji list"), a nekoliko se godina bavi i nakladništvom te uređuje biblioteku "Meritum" za pomoć mladim talentima. Njena prva knjiga "Amerika u Floridi"objavljena je 1988. godine, a nastala je po povratku iz Amerike. Nije to jedina knjiga koju je posvetila Americi. O temama iseljeništva, životu koji je tamo upoznala piše i u zbirci novela "Sjene".

Zanimljivo je da je više naslova posvetili djeci: bajku "Kućice", zbirke pjesa­ma zadjecu "Jedna priča više za mališe i veliše" te "Slova iz snova",pjesmopriče za djecu "Teta Mašta" itd. Kaže kako je to onaj dio stvaralaštva u kojem najviše uživa.  Autorica je i romana za djecu i mlade "Crobinhoodovi" i "Začarano ljeto" za koje je inspiraciju pronašla u svijetu oko sebe. Na osobit način joj je draga knjiga "Crobinhoodovi" jer je posvećena Domovinskom ratu koji je na taj način željela zabilježiti u svom romanu, koji iako je napisan za djecu i mlade u sebi ipak nosi poruku o tom vremenu koje se nikako ne smije zaboraviti.

Između ostalog autorica je i romana "Siva plojka" i "Vrijeme bresaka". Roman "Siva plojka" osobit je po tome što je pisan dijalektalno, donosi i rječnik na kraju knjige. Nedavno je predstavljena i autoričina posljednja knjiga "Šjora Vinka gre u spizu", također napisana čakavicom. Ovdje je na duhovit način sažeta cijela filozofija svakidašnje životne borbe: prepustiti se lagodnom životu ili ipak učiniti nešto, ostaviti trag, a u slučaju Dunje Kalilić pisani.

Nadahnuće za bogatstvo različitih knjiga, njih 15-ak koliko ih je dosada objavljeno, nije dolazilo od nje same, reći će autorica, nego od Onoga tko joj je davao ideje i snagu da privede sve kraju: "Bez Njega ništa ne bi bilo moguće!" zaključit će.