Fra Ante Udovičić gost Verbumova "Susreta s autorom" u studenome

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 27. studenoga održan je Susret s autorom na kojem je gostovao fra Ante Udovičić, župnik u župi Gospe od zdravlja u Splitu i provincijski vikar Provincije Presvetog Otkupitelja, autor nekoliko zbirki pjesama među kojima "Ispovijedi", "Pitaš me o životu" i "Preobrazba", a iza njega je i nekoliko izložbi slika i maketa zrakoplova.

Fra Ante Udovičić 1999. godine zaređen je za svećenika u Splitu. 2003. godine postao je tajnikom Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, a uz službu tajnika vrši službe urednika Vjesnika Provincije (2003. – 2012.), provincijskoga kroničara (2003. – 2012.) te vicekomisara za Svetu Zemlju (2003. – 2006.)

Na Susretu s autorom, kojim je moderirala Jelena Hrgović, progovorio je o svom životnom putu, te zbirkama pjesama i crtica, slikarstvu i maketarstvu kojima se bavi, a kojima progovara o životu.

U javnosti se pojavljuje 2005. godine samostalnom izložbom slika u Zadru pod nazivom "Slike u jednom danu". Na pitanje kako se kao mladi svećenik prepoznao upravo u ovom umjetničkom izričaju ističe da su slike nastajale zahvaljujući duhovnim poticajima. Dotada nije smatrao da je radove potrebno predstavljati javnosti, ali na nagovor prijatelja pristaje na sudjelovanje na izložbi koja je doživjela uspjeh u Zadru, a ovim "Slikama u jednom danu" dodaje pjesme, crtice i promišljanja i objavljuje ih u zbirci istoga naziva.

Tome je prethodila prva zbirka pjesama "Ispovijedi". Kako sam kaže riječ je o vlastitim ispovijedima koje čini kroz pisanu riječ kojoj je uvijek bio sklon i ona za njega ima posebno značenje. 2009. godine objavljuje pjesme i crtice pod nazivom "Pitaš me o životu" u kojima se suočava s temeljnim egzistencijalnim pitanjima.   

Tek prošle godine njegov dugogodišnji hobi otkriven je i drugima kada su njegove papirnate maketa zrakoplova bile postavljene na izložbi u Zagrebu. Riječ je o izložbi postavljenoj u sklopu dvadesete godišnjice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, gdje su bile izložene fotografije Ivana Mustača Rudija, nastale za vrijeme akcija u Domovinskom ratu a pod nazivom "Nebo nad Hrvatskom", i makete zrakoplova fra Ante Udovičića, koje su prizorima na fotografijama dale treću dimenziju. U uvodu upravo objavljene knjižice "Moje papirnato jato" fra Ante Udovičića ak. kiparica Jasenka Kapitanović kaže da je iz usmjerenosti njegova pogleda k Nebu jasno zašto voli zrakoplove, a s druge strane, kao brat sv. Franje, osvrće se na njegove ptice nebeske. On sam kaže kako je riječ o hobiju u kojem do izražaja dolazi disciplina potrebna da se makete dovrše, jer su neke složene od osamdesetak dijelova, ali isto kaže kako je riječ o hobiju koji ga bez obzira na zahtjevnost opušta.

U uvodu spomenute knjižice "Moje papirnato jato" kaže da otkad zna za sebe da želite biti umjetnik, vojnik i svećenik, što se odrazilo kroz "duhovnost prožetu maštom i disciplinom".

Ove godine objavio je i zbirku pjesama i crtica pod nazivom "Preobrazba" u kojoj su sabrani poticajni tekstovi koji donose slike iz svakidašnjeg života čovjekovih traganja za odgovorima, a iz kojih izbija nada. Gusjenica koja se pretvara u leptira, a koja resi naslovnicu zbirke, ukazuje na nadu koja nas sve mora voditi i poticati na vlastitom putu, zaključio je.