Mons. Marin Barišić na prvom hrvatskom predstavljanju predstavio knjigu pape Benedikta XVI. "Djetinjstvo Isusovo"

Prvo hrvatsko predstavljanje knjige Josepha Ratzingera – pape Benedikta XVI. "Djetinjstvo Isusovo" upriličeno je na konferenciji za medije u srijedu, 28. studenoga u tv-studiju Tiskovnog ureda u Nadbiskupijskom ordinarijatu u Splitu. Knjigu su predstavili splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, direktor nakladne kuće Verbum Miro Radalj i glavni urednik Verbuma mr. sc. Petar Balta.

Knjigom "Djetinjstvo Isusovo"zaokružuje se kapitalno djelo pape Benedikta XVI. poznatije kao "Isus iz Nazareta", a čije je svjetsko izdanje predstavljeno 20. studenoga u Vatikanu na devet svjetskih jezika, među kojima i na hrvatskom jeziku u izdanju Verbuma.

Oba prethodna sveska, od kojih je prvi posvećen razmatranju Kristova života od krštenja u Jordanu do preobraženja, a drugi obrađuje ključne dijelove Kristova života koji tvore središte kršćanske vjere: muku, smrt i uskrsnuće, izazvali su veliko zanimanje javnosti, što se pokazuje i s trećim zaključnim sveskom.Ovaj treći svezak, u prijevodu dr. sc. fra Ivana Ivande i redakturi mr. sc. don MiroslavaVidovića, mogao bi biti knjiga koja će obilježiti svjetsku nakladničku scenu ove godine, što je moguće uočiti prema odjecima prvoga tjedna i dosadašnjimukupnim nakladama u svijetu koje prelaze brojku od milijunprimjeraka, što i za hrvatske nakladničke razmjere biva vidljivo s nakladom od 5.000 primjeraka, naglasio je Radalj. Tom prigodom direktor Verbuma je istaknuo kako će sljedećih mjeseci knjiga biti prevedena na dodatnih dvadeset jezika i objavljena u 72 države. Djelo o Isusu Kristu koje je prije deset godina poželio napisati kardinal Ratzinger, ovim trećim sveskom biva zaključeno, a u tom surječju Radalj je zaključio: "Iznimno nam je drago da smo knjigu 'Djetinjstvo Isusovo', čijim je objavljivanjem dovršena trilogija 'Isus iz Nazareta' a time ispunjena Papina najveća želja, mogli objaviti u prigodi 20. obljetnice utemeljenja nakladne kuće Verbum."  

U svom izlaganju nadbiskup Barišić istaknuo je slojevitost osobnosti Josepha Ratzingera – papeBenedikta XVI., koja dolazi do izražaja i u ovom svesku, a što obuhvaća tri faze njegova života: ponajprije teologa, potombiskupa, kardinalai prefektaKongregacije za nauk vjere, tePape. "Za teologa nema ništa ljepše nego se hrvati s osobom Isusa Krista. On je prvi Papa za kojega se istinski može reći 'Papa teolog'. Vodeći je teolog XX. i XXI. stoljeća", istaknuoje nadbiskup Barišić naglasivši da je Sveti Otac ovim djelom pokušao oslikati životopis Isusa Krista, kao vjernik i teolog, ukazujući na traženje stvarnog i realnog Isusa Krista, Isusa povijesti. Kao Papa nastojao je kroz ovu trilogiju ispovjediti svoju vjeru a time i osnažiti druge u vjeri, pozivajući ih istodobno u dijalog o ovoj tematici. Djetinjstvo Isusovo obuhvaća prva dva poglavlja Lukina i Matejeva evanđelja. Papa je to već u samom početku stavio u jednu dinamiku, kao u filmu započinje s prizorom u Pilatovu dvoru i Pilatovim pitanjem: "Odakle dolaziš?". Ovaj svezak sam Papa naziva "predvorjem", svojevrsnimključem za razumijevanje suodnosa: povijesti i vjere, materije i vjere, povijesti i proroštva. U tom surječju Papa progovara o ključnim pitanjima: Je li Krist stvaran? Je li začet po Duhu Svetomu u tijelu Djevice Marije? Može li Bog zahvatiti u materiju? Koja su stvarna proroštva? Međutim, "ključno pitanje koje Papa od početka do kraja knjige provlači je: Što su rekli evanđelisti o svim ovim događajima Isusova djetinjstva? Je li to istina i kakav to odnos ima prema nama?"– istaknuo je nadbiskup Barišić dodavši da Papa na vješt način poziva i uvlači čitatelja u zajedničku avanturu prema misteriju Isusa Krista. To čini jednostavnim i jasnim rječnikom. Nadbiskup se osvrnuo i na događaj poklona mudraca malenom Isusu u kojemu, veli, nema astrologije nego u kojem nastaje nova antropologija. Knjiga "Djetinjstvo Isusovo"u središte stavlja čovjeka te na razumljiv način osvjetljava otajstvo Božića. Stoga, prikladna je za duhovni rast, meditiranje o vjeri u nadolazećem Adventu, ali i kao božićni dar, poručio je nadbiskup Barišić.

Iz uredničkog kuta govorio je mr. Balta naglasivši da su ovakve knjige radost za svakog urednika jer spaja dvije dimenzije: prestižnost i autoritativnost te čitkost i namijenjenost najširoj publici. Ona je doista ulazna dvorana, predvorje, kako u Otajstvo Isusa Krista tako i u misao i djelo J. Ratzingera. U ulaznoj dvorani odzvanjaju glasovi iz ostalih dvorana. Papa ne ostaje gluh za te glasove, ne izbjegava niti jednu raspravu nego otvara brojna pitanja i na njih nastoji dati odgovor (navještenje, rođenje u povijesti, Mudraci s Istoka, bijeg u Egipat, postojanje astrologija i dr.). Stoga, "ne bi trebalo biti ne samo kršćanina nego uopće čovjeka koji baštini zapadnu kulturu a koji ne će pročitati ovu knjigu, koji želi znati nešto sigurno i vjerodostojno o događaju koji je obilježio povijest svijeta i koji je toliko puta tematiziran u svim vidovima kulture, umjetnosti, stvaralaštva, o događaju koji u toj povijesti stoji kao međaš", istaknuo je mr. Balta.