Fra Žarko Relota gostovao na "Susretu s autorom" u studenome u Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane 30. studenoga gost "Susreta s autorom" bio je mr. fra Žarko Relota, koji se ovim putem predstavio kao urednik i autor više knjiga među kojima Bez ičega, a imaju sve (2010.) te Obično o svetom (2009.). Zajedno s Ivanom Karlićem autor je knjige Ususret Bibliji: kateheze za rad s biblijskom zajednicom (2003.), a s njim je uredio i knjigu Opet s nama relikvije sv. Antuna u slici i riječi (2002.).

Upitan kako je počeo pisati i otkud ljubav prema riječi reći će kako njegova povezanost s riječi uvelike proizlazi iz toga što se sam Bog utjelovio preko Riječi. Pisati je počeo rano, bilo da se radilo o govorima, nastupima, prilozima i tekstovima koje je pisao za različite časopise,  ili o knjigama koje su mu objavljene. Najveći dio njegova rada, kao i poslijediplomski studij u Rimu te dugogodišnji angažman u radu Vijeća HBK za obitelj, vezani su uz pastoral. A upravo odgovarajući na pastoralne potrebe nastale su njegove prve dvije knjige u suradnji s Ivanom Karlićem.

2009. godine objavljuje knjigu Obično o svetom. Riječ je o knjizi koja sabire tekstove objavljivane u časopisima Duhovnost i Hrvatski vojnik. Sam naslov upućuje na to da se iz svakodnevice pokušava progovoriti i približiti onome što je sveto, a publika kojoj se ovim putem u prvom redu obraćao autor bile su vojne osobe za čiji je pastoral bio zadužen kao vojni kapelan u to vrijeme.

Ove godine objavljena mu je knjiga Bez ičega, a imaju sve koja sadrži duhovne nagovore svećenicima. U knjizi ima mnogo zanimljivih misli namijenjenih svima željnim dobre riječi, misli poput onih koje se odnose na prijateljstvo, vlast, veliku snagu malenih, fenomen hodočašćenja, komercijalizaciju Božića itd., a u pripremi mu je i knjiga o Kristovu križu. Kao najdražu knjigu koju je pročitao osobito je izdvojio Bibliju.

Kao novi župnik župe Sv. Stjepana pod Borovima u Splitu fra Žarko Relota osobito je usmjeren na pastoralnu i karitativnu djelatnost, a upravo u adventu pokrenuo je i humanitarnu akciju "A gdje ti je brat tvoj?" kojoj je cilj potaknuti sve ljude dobre volje da pomognu svome bližnjemu, što će biti okončano podjelom paketa i pomoći najpotrebitijima pred Božić.