Javni poziv za prijavu umjetničkih djela na bijenale "Salon suvremene kršćanske likovnosti – Ivo Dulčić" u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture 2019

Organizacijski odbor Salona suvremene kršćanske likovnosti – Ivo Dulčić objavljuje:
Javni poziv za prijavu umjetničkih djela na bijenale SALON SUVREMENE KRŠĆANSKE LIKOVNOSTI - IVO DULČIĆ u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture 2019.

Manifestacija Dani kršćanske kulture pokrenuta je 2005. godine te se održava u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku u organizaciji nakladničke kuće Verbum, a uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Šibensko-kninske županije, Grada Šibenika, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

Manifestacija svojim značajnim programima i sadržajima doprinosi kulturnom bogatstvu i razvoju baštinjene hrvatske i europske kršćanske tradicije.

U sklopu postojećeg dugogodišnjeg kulturnog projekta Dani kršćanske kulture iskazala se potreba za snažnijom, sadržajnijom i obuhvatnijom prezentacijom likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti. Danas, više nego ikad, potrebno je kršćansku sakralnu sferu približiti svim oblicima likovnog izričaja kako bi umjetnici kroz vlastitu suvremenu likovnu praksu ostavili svoj odraz u prostoru traganja za svetim.

Kako bismo osigurali upravo taj prostor susretišta sakralnih likovnih ideja i njihovih pojavnih oblika s idejom svetoga, prije dvije godine u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture organizirali smo natječajni izložbeni Salon suvremene kršćanske likovnostiIvo Dulčić međunarodnoga karaktera, s predviđenim dvogodišnjim izlagačkim ritmom. Tijekom prošlogodišnje manifestacije koja se održala 17.–27. ožujka 2018. u sklopu ovoga Salona svoje su izložbe imali prvonagrađeni umjetnici Kruno Bošnjak i Vladimir Meglić.

Za novu ediciju manifestacije Dani kršćanske kulture koja će se održati 6.–16. travnja 2019. ponovno se organizira natječajni izložbeni Salon suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić i stoga ovim putem pozivamo umjetnike da sukladno uvjetima natječaja iskažu svoj interes za sudjelovanjem na Salonu suvremene kršćanske likovnosti.

Umjetničko vijeće Salona u suradnji s Organizacijskim vijećem Salona odabrat će umjetnička djela koja će biti izložena u Splitu od 6. do 16. travnja 2019. godine u palači Milesi u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture. Na prijedlog Umjetničkog vijeća, prigodom otvaranja Salona, bit će dodijeljena Velika nagrada Salona koju će nagrađeni umjetnik primiti u obliku priznanja te samostalne izložbe u sljedećoj godini održavanja manifestacije Dani kršćanske kulture, a u međugodini održavanja Salona suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić.

Natječaj je međunarodnoga karaktera te se na njega mogu prijaviti svi likovni umjetnici iz Hrvatske i inozemstva.

Prijava:  

Prijave 1-2 djela po izboru umjetnika šalju se elektroničkim putem ili poštom, a prijava treba sadržavati sljedeće elemente:

- Prijavnica (preuzeti na linku ovdje).

- Opis umjetničkog djela: naziv, materijal, tehnika, godina nastanka te popratne fotografije, video zapisi ili zvučni materijali u navedenim formatima: 

  • fotografije umjetničkih djela u rezoluciji za tisak: JPG format, dimenzije 2400x1600 pixela, 300 dpi;
  • video: DVD PAL ili mp4 format;
  • zvučni zapis: mp3 format.

Digitalne materijale imenovati prema navedenom primjeru: prezime_ime_naziv rada (npr. horvat_ivan_moj rad.jpg).

- Kratki životopis autora ili kustosa projekta/programa.

- Prijaviti se mogu samostalni autori ili grupa autora.

- Prijaviti se mogu radovi svih likovnih tehnika.

Tema je slobodna.

Uvjeti sudjelovanja:

 - Sva umjetnička djela prijavljena na natječaj moraju biti opremljena i spremna za izlaganje. Ako radovi zahtijevaju kompleksnu tehničku opremu, Organizator Salona se ne obavezuje osigurati dodatnu opremu. 

- Organizator osigurava prostor, postavljanje izložbe i sigurnost u vrijeme održavanja izložbe kao i preklopni katalog izložbe.

- Organizator dodjeljuje Veliku nagradu Salona laureatu u obliku povelje i organiziranja izložbe u programu manifestacije Dani kršćanske kulture u međugodini održavanja Salona tj. sljedeće, 2020. godine.

- Organizator Salona pridržava sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe Salona suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić u svim medijima te katalogu, pozivnici i na web-stranicama.

- Troškove transporta (dostava i povrat) odabranih radova te sigurnost radova snosi sam autor.

- Organizator Salona ne preuzima obvezu produkcije i opreme umjetničkih djela.

- Nepotpune prijave i prijave pristigle nakon roka neće se uzeti u razmatranje.

- Podnošenjem prijave prijavitelji su suglasni sa svim uvjetima.

 

Način prijave:

1.    Digitalnim putem na e-mail adresu: sssl.dkk@gmail.com

2.    Zemaljskom poštom na adresu:

gđa Dijana Iva Sesartić
za Salon suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić
Kneza Trpimira 13, 21 210 Solin

3.    Rok za slanje prijava natječajnih umjetničkih djela otvoren je do 31. siječnja 2019.

 

Salon suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić održava se u organizaciji manifestacije Dani kršćanske kulture (DKK), a u pripremi sudjeluju Organizacijsko vijeće Salona i Umjetničko vijeće Salona u sljedećem sastavu:

Organizacijsko vijeće Salona:

dr. sc. Branko Matulić, kustos izložbe
Dijana Iva Sesartić, akademska kiparica
Stjepan Ivanišević, akademski slikar
dr. sc. Miro Radalj, ravnatelj manifestacije DKK
Ivan Vuletić, pomoćnik ravnatelja manifestacije DKK

Umjetničko vijeće Salona:

dr. sc. Branko Matulić, kustos izložbe
Dijana Iva Sesartić, akademska kiparica
Stjepan Ivanišević, akademski slikar

Umjetnička djela odabire Umjetničko vijeće i predlaže Organizacijskom vijeću Salona.

Odabrani autori bit će obaviješteni pojedinačno elektronskim putem ili poštom (ovisno o načinu prijave) kao i putem obavijesti o rezultatima natječaja za sudjelovanje na Salonu suvremene kršćanske likovnostiIvo Dulčić na službenim stranicama manifestacije: http://www.danikrscanskekulture.info/

Odabrana umjetnička djela bit će predstavljena na zajedničkoj izložbi Salona suvremene kršćanske likovnosti Ivo Dulčić koja će svečano biti otvorena 6. travnja 2019. u palači Milesi u Splitu, a na otvaranju izložbe bit će dodijeljena Velika nagrada Salona.

English version: Call / Application form.