Knjiga "Posljednji razgovori" Benedikta XVI. predstavljena na konferenciji za medije

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu 9. rujna u organizaciji nakladne kuće Verbum održana je konferencija za medije povodom objavljivanja knjige "Posljednji razgovori" pape emeritusa Benedikta XVI., nastale u povjerljivu razgovoru sa svojim dugogodišnjim sugovornikom Peterom Seewaldom, u kojoj prvi put u povijesti jedan papa pravi bilancu svojega pontifikata i svojega života. Na konferenciji za medije govorili su dr. sc. don Mladen Parlov, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu, direktor nakladne kuće Verbum dr. sc. Miro Radalj te glavni urednik nakladne kuće Verbum mr. sc. Petar Balta.

U prisnu i dirljivu razgovoru s Peterom Seewaldom Papa emeritus prvi put govori i o poteškoćama, osjećajima i teškim trenutcima koji su prethodili njegovu odreknuću od službe te ujedno s iznimnom iskrenošću odgovara na pitanja o svojemu javnom i privatnom životu: o uspješnoj teološkoj karijeri, prijateljstvu s Ivanom Pavlom II., sudjelovanju na Vatikanskomu saboru i o izboru za papu, o nastojanjima da počisti "prljavštinu u Crkvi"), o svojemu nasljedniku papi Franji i odnosu s njime itd. Osim o tome, u ovoj jedinstvenoj knjizi papa Benedikt svakome razumljivim jezikom progovara o pitanjima koja zanimaju sve ljude, primjerice o tome što je vjera, gdje se ustvari nalazi Bog, kako moliti, boji li se vlastite smrti i kako se na nju priprema itd.

Dr. Miro Radalj na konferenciji za medije istaknuo je kako se konferencija odvija istodobno sa svjetskom premijerom, budući da je pet odabranih nakladnika iz pet zemalja dobilo priliku objaviti knjigu istodobno, a zajedničko predstavljanje knjige bit će održano u studenom ove godine u Vatikanu. Direktor Radalj je istaknuo kako je nakladnoj kući Verbum ukazana velika čast kad joj je povjereno objavljivanje knjige na hrvatskom jeziku kao vodećem vjerskom nakladniku i jednoj od većih nakladničkih kuća u Hrvatskoj. Knjiga, koju mediji širom svijeta nazivaju duhovnom oporukom Benedikta XVI., što ona na neki način i jest, privukla je veliku pozornost javnosti, a prvo hrvatsko izdanje objavljeno je u nakladi od tri tisuće primjeraka. Radalj je istaknuo kako Seewald u predgovoru knjizi donosi i mnoge zanimljivosti za koje nismo znali, izraze prisnosti i divljenja svom dugogodišnjem sugovorniku i prijatelju, ali  također ističe kako je bilo očaravajuće vidjeti da je odvažni mislilac, Božji filozof, kako ga on naziva, prvi čovjek koga smijemo nazvati papa emeritus, na kraju dospio onamo gdje um više nije dovoljan, u tišinu i molitvu, u srce vjere.

Dr. sc. don Mladen Parlov, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, istaknuo je kako je riječ o knjizi u kojoj do izražaja dolazi kako je riječ o jednom od najvećih teologa našega vremena. Knjiga daje uvid u dušu čovjeka čije odrastanje u vjeri možemo pratiti kroz sav njegov rad, a stalnom ostaje ona vjera koju je primio od roditelja i koju cijeli život nastoji razumski približiti ljudima, o čemu svjedoči njegova bogata duhovna ostavština teoloških djela među kojima je i knjiga "Posljednji razgovori" iz koje itekako isijava kako je Benedikt XVI. čovjek vjere i razuma. Tom prigodom dr. Parlov je istaknuo kako do izražaja dolazi i novinarska profesionalnost Petera Seewalda, koji je s papom Benediktom vodio četiri razgovora objavljena u četiri knjige-intevjua među kojima je upravo objavljena knjiga "Posljednji razgovori" u kojoj se pokazuje Seewaldova iznimna pripremljenost i upućenost u ono što je predmetom razgovora.

Glavni urednik Verbuma mr. sc. Petar Balta istaknuo je kako je zanimljivost ove knjige i u tome što u njoj po prvi put jedan papa radi bilancu života. Knjiga je to za koju ne jenjava interes javnosti. Njena najveća vrijednost je u mudrosti. U svijetu u kojem smo izloženi velikoj količini informacija koje više ne možemo razaznati nedostaje mudrosti koja će odgovoriti na neka od najvažnijih pitanja u životu, pa i pitanja o samom smislu života. Ova knjiga upravo je knjiga razgovora mudroga čovjeka, pape Benedikta XVI. s novinarom Peterom Seewaldom koja potiče na suočavanje sa smislom života i vlastitom vjerom. U njoj se i sam papa Benedikt suočava s pitanjem poput onoga o koncu života, poimanju Boga, ali i pitanjima poput onoga koje je autore čitao i na koji su način utjecali na njega, o glazbi koju sluša, kao i drugim zanimljivim detaljima iz života što će biti zanimljivo svim ljudima. Ono što osobito privlači u knjizi, istaknuo je Balta, je poniznost Benedikta XVI., čovjeka koji je u ljudskim očima kao papa imao najveću ulogu i autoritet, a koji se s poniznošću osvrće na čitav život, pa i službu pape. Knjiga zasigurno donosi um i srce čovjeka koji je obilježio epohu. Sentimentalnog naslova "Posljednji razgovori", ova je knjiga vjerojatno upravo to, svojevrsna duhovna oporuka Benedikta XVI., dragocjena i intimna ostavština pape koji je svojom mudrošću i jednostavnošću privukao pozornost kako vjernika, tako i nevjernika.

O knjizi možete čitati i ovdje.