Kuzma Kovačić gost Verbumova "Susreta s autorom" u lipnju u Splitu

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 26. lipnja održan je "Susret s autorom" na kojem je gostovao prof. dr. sc. Kuzma Kovačić, akademski kipar bogatog opusa s više od trideset godina rada i umjetničkog stvaralaštva.

Riječ je o autoru čiji je rad, ali i neumorni trud na polju kulture, umjetnosti i znanosti, doživio veliko priznanje primanjem za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 10. svibnja 2012. Istaknuo je kako mu je to priznanje bilo velika čast, ali je na osobit način to i zaštita u okviru institucije čiji je cilj u prvom redu očuvanje vrijednosti i baštine.

Ponajprije poznat kao akademski kipar, tvorac velikog broja umjetničkih djela od kojih neka rese i Vatikanske muzeje, Kuzma Kovačić se za taj poziv odlučio u ranoj dobi nadahnut vjerom koja ga je u najvećoj mjeri usmjeravala na umjetnost. Kasnije se u majstorskim radionicama kipara okušao i sam što ga je utvrdilo u odluci da pohađa studij kiparstva na Sveučilištu u Zagrebu.

Djela Kuzme Kovačića rese muzeje, prostore i javne površine velikog broja gradova u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini, pa čak i u Vatikanu. Gotovo da postoji zemljopisna karta ispisana Kovačićevim rukopisom u bronci, kamenu itd. zbog čega ga mnogi nazivaju jednim od najznačajnijih suvremenih hrvatskih kipara. Rekao je da ga je na rad na umjetničkim djelima i spomenicima postavljenim na javnim površinama ponajviše poticalo što je taj segment umjetnosti bio zanemarivan, a komunikacija ljudi s umjetnošću u prostoru na osobit je način važna, kako za umjetnost tako i za društvo, rekao je Kovačić na "Susretu s autorom" kojim je moderirala Jelena Hrgović.

Kovačić je i autor kipova nekim znamenitim povijesnim ličnostima poput onoga  Antunu pl. Mihanoviću u Gatima iznad Omiša, fra Pavlu Vučkoviću u Sinju, dr. Franji Tuđmanu u Škabrnji itd. Istaknuo je kako su takvi radovi osobita umjetnička djela koja traže dublje poznavanje i istraživanje tih osoba, a koja iako su umjetnička djela u prvom redu moraju oslikavati upravo te znamenite osobe koje će svjedočiti tamo gdje budu postavljena kako domaćima, tako i strancima koji će u njima prepoznati ono što je jednom narodu važno.

Akademski kipar Kuzma Kovačić autor je optjecajnog kovanog novca, kao i prvog zlatnog i srebrenog novca te drugih zlatnika i srebrnjaka Republike Hrvatske. Taj zadatak mu je povjeren u vrijeme stvaranja Hrvatske kad je stvarana i nacionalna valuta koja je također bila znak izvojevane slobode i neovisnosti zbog čega su mu upravo ti radovi osobito na srcu jer je i time odana zahvala onima koji su dali život za slobodu, samostalnost i neovisnost Hrvatske.

Na znanstvenoj razini Kovačić je prisutan na različitim simpozijima i tribinama gdje se tematizira pitanje nacionalnog identiteta u kontekstu globalizacije. Istaknuo je kako se odaziva gdje god može jer drži da je važno da umjetnici na svoj način posvjedoče istinu i da je njihova dužnost da ukažu na probleme i moguća rješenja određenih problema u društvu. Umjetnost je na osobit način u službi izgradnje nacionalnog identiteta, zaključio je Kovačić.