Mons. dr. Mile Vidović gostovao na Verbumovu "Susretu s autorom" u Splitu u lipnju

Na "Susretu s autorom" u Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 28. lipnja gostovao je mons. dr. Mile Vidović, crkveni povjesničar i autor desetak knjiga s područja crkvene povijesti i sakralne baštine.

Njegova veza uz pisanu riječ potječe iz vremena pisanja doktorske radnje koju posvećuje Nikoli Bijankoviću, splitskom kanoniku i makarskom biskupu. Javnosti je najpoznatiji kao autor knjige "Povijest Crkve u Hrvata" za koju je 2007. godine nagrađen nagradom Matice hrvatske "Ivan Kukuljević Sakcinski". Rekao je kako mu je ta knjiga na osobit način draga pa je i priznanje koje je stiglo od tako važne institucije potvrda radu i poticaj za dalje. Njegova knjiga "Splitsko-makarska nadbiskupija. Župe i ustanove" svojevrsna je "Biblija" Crkve u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji jer na jednom mjestu okuplja najvažnije podatke. U svojim knjigama bavio se i poviješću rodnog neretvanskog kraja koji je dao i veliki broj svećenika i redovnika. Kaže kako se uz rodni kraj na osobit način vezao u vrijeme priprave za svećenstvo i mladomisništva gdje se na osobit način mogla osjetiti podrška sumještana koji su na svoj način podržavali njegov put.

Mons. Vidović u svojim knjigama bavio se i nekim svijetlim i znamenitim primjerima iz Crkve, među kojima su i biskup Nikola Bijanković, biskup Josip Marija Carević te don Radovan Jerković, a koji su redom podlijegli mučeništvima i bili svjedoci čije je djelovanje važno zapamtiti i nasljedovati, pa im je stoga i posvetio knjige. Govoreći o poteškoćama i izazovima koji su pogađali Crkvu u vrijeme komunizma rekao je kako su to bila teška vremena u kojima je Crkva bila složna i upravo po tome jaka. Danas su druga vremena koja nose svoje izazove, a jedini način za njihovo prevladavanje je i danas u snazi koja proizlazi iz zajedništva, istaknuo je. To je ono što određuje našu prošlost, sadašnjost, i budućnost, zaključio je mons. Vidović.