Na konferenciji za medije predstavljen drugi svezak cjelovite Teologije tijela Ivana Pavla II. "Muško i žensko stvori ih"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u utorak, 30. travnja na konferenciji za medije predstavljen je drugi svezak cjelovite Teologije tijela Ivana Pavla II. pod nazivom "Muško i žensko stvori ih". Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

"Muško i žensko stvori ih" prvobitni je naslov koji je Ivan Pavao II. dao svojemu djelu o tjelesnoj dimenziji ljudske osobnosti, spolnosti, braka i celibata. Napisana još dok je bio nadbiskup Krakova, a kasnije, nakon što je postao papa, prerađena i preoblikovana u niz kateheza čitanih na audijencijama srijedom u razdoblju od 5. rujna 1979. do 28. studenog 1984. godine, ova je knjiga dobila prepoznatljiv i popularan naslov Teologija tijela.

Nakladna kuća Verbum upustila se u poduhvat objavljivanja cjelokupnih kateheza o ljudskoj spolnosti krajem prošle godine kada je objavljen prvi svezak. Objavljivanjem ovog drugog sveska sada hrvatski čitatelji imaju dostupnu cjelovitu Teologiju tijela Ivana Pavla II.

Dok se u prvom svesku iznosi teološka i antropološka pozadina naučavanja o spolnosti, u upravo objavljenom drugom svesku zahvaća se u konkretno življenje spolnosti. Tako se u prvom dijelu drugog sveska tematiziraju celibat i djevičanstvo kao specifični vidovi kršćanskog ostvarivanja spolnosti. Ključni i najopsežniji dijelovi knjige posvećeni su braku, ljubavi i plodnosti. Ivan Pavao II. tim temama pristupa na jasan i razložan način, polazeći uvijek od konkretnog subjektivnoga iskustva osobe kako bi ukazao na objektivnost istine. Potanko i argumentirano razlažući različite vidove spolnosti i stvarnosti s tim povezane kao što su tjelesnost, erotika, strast itd. Ivan Pavao II. svojom Teologijom tijela suvremenom čitatelju nudi mnoštvo alata i poticaja za radosno i dostojanstveno življenje vlastite spolnosti.  

Ovaj drugi svezak cjelovite Teologije tijela sadrži i četiri kateheze koje je papa Ivan Pavao II. napisao, ali ih nikada nije pročitao, kao i dvije kateheze o antropologiji i otajstvu bračne ljubavi koje nisu bile uvrštene u prvo talijansko izdanje. 

Drugi svezak Teologije tijela također sadrži i pregled bibliografije, različita detaljna kazala te tumačenje glavnih pojmova. To sve skupa omogućava jednostavno i praktično korištenje ovih knjiga, u kojima nam je Ivan Pavao II. podario srž kršćanske istine o čovjeku koji samo u ljubavi pronalazi sebe i svoju puninu.

Knjigu možete prelistati ovdje.