Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Hvalospjev Leibowitzu" Waltera M. Millera

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 9. siječnja na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Hvalospjev Leibowitzu" Waltera M. Millera. Knjigu su  predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.  

"Hvalospjev Leibowitzu" poznati je postapokaliptični roman američkoga pisca Waltera M. Millera, prvi put objavljen 1959. godine. Dobitnik je prestižne književne nagrade "Hugo" i općenito se drži jednim od najvažnijih i najsnažnijih klasika moderne literature.

Domišljat i satiričan "Hvalospjev Leibowitzu" nudi provokativan pogled na postapokaliptičnu budućnost. Radnja romana smještena je u rimokatoličkome samostanu u američkoj pustinji stoljećima nakon razorna nuklearnoga rata koji je uništio cjelokupnu civilizaciju, pismenost i tehnički napredak. Uslijedilo je doba neznanja, nasilja i barbarizma te je svijet sada ruševina nalik na noćnu moru. Svjetlo u mraku upravo su monasi iz imaginarnoga Albertinskog reda svetoga Leibowitza koji otkrićima, predanošću znanosti te proučavanjem zapisa svojega utemeljitelja vrše misiju očuvanja ostataka kulture do dana kada vanjski svijet opet bude spreman za njih.

Millerovo književno remek-djelo svojom iznimnošću i maštovitošću ostaje vječno svježe, posebice stoga što zanimljivom radnjom na duhovit način postavlja i danas aktualna pitanja o smislenosti napredovanja ljudske civilizacije i zastranjenjima svijeta u kojemu živimo.

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je i prelistati.