Na konferenciji za medije predstavljena knjiga pape Franje "U potrazi za pravim blagom"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 4. rujna na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "U potrazi za pravim blagom" pape Franje. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Papin dan započinje prije pet sati ujutro, a dnevna misna čitanja su mu hrana: to je molitveno vrijeme koje Sveti Otac želi svakodnevno dijeliti s vjernicima. Ne putem svečana slavlja u bazilici svetoga Petra nego u tihoj misi pred nekolicinom osoba u kapeli Doma svete Marte. Jutarnje propovijedi pape Franje, koje su postale jedan od najkarakterističnijih vidova njegova pontifikata, nastaju tu, spontano, i predstavljaju živo srce njegova pastorala, poruke pune značenja koje se pozivaju na samu srž evanđelja. Ne treba ih međutim čitati samo kao niz ugodnih razmišljanja jer one sadržavaju i snažne riječi, počesto i vrlo određena "upozorenja". No ponajprije vode čitatelja kroz svakodnevne borbe: protiv "kneza ovoga svijeta", u hrvanju duše s Bogom, u životnim izazovima. Sada su te homilije objavljene i na hrvatskom jeziku u izdanju nakladne kuće Verbum.

Naslov knjige odražava Papinu želju da ljudi zadobiju istinsko životno ispunjenje: "Gospodin nas je stvorio nemirnima da ga tražimo, da ga nađemo, da rastemo. No ako naše blago nije blizu Gospodina, ako nije kod Gospodina, srce nam postaje nemirno za stvarima koje ne vrijede, za tim blagima... Da bismo ih zadobili, na koncu nam se srce umori, nikada nije ispunjeno: umori se, postane lijeno, postane srce bez ljubavi…“ ističe papa Franjo te zaključuje kako treba tražiti istinsko blago koje mijenja srca i koje nas čini ljudima svjetla, a ne tame.

Papine poticajne homilije sabrane u ovoj knjizi sigurno mogu pomoći svakom čovjeku u tom traganju za svjetlom i nutarnjim mirom. Dodatna njihova vrijednost je i u tome što su izrečene na poseban način: originalnim i neposrednim stilom, jednostavnim i jasnim izričajem prepunim slika i metafora. Ove su stranice stoga poput prisna razgovora: izravno se obraćaju svakomu srcu progovarajući o konkretnim i uobičajenim životnim situacijama pa iz njih svi mogu obilno crpsti i intimno upijati razborite savjete i pouke za svakodnevni život.        

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je i prelistati.