POZIV: neka i vaše obiteljske molitve budu dio knjige "Najljepše molitve naših starih"

U želji da se zaštiti i sačuva od zaborava duhovna ostavština naših predaka koja je iz generacije u generaciju prenošena usmenim putem nakladna kuća Verbum odlučila je objaviti monografsko izdanje Najljepše molitve naših starih u suradnji sa znanstvenom savjetnicom Instituta za etnologiju i folkloristiku prof. dr. sc. Ljiljanom Marks, čija je predanost oko nastojanja za očuvanjem usmene književnosti do izražaja došla osobito u priređivanju niza izdanja koja svjedoče o bogatstvu naše baštine.

Molitve naših starih na poseban način su utkane u naše osobne živote, ali i duhovnu i kulturnu baštinu hrvatskoga naroda te ovim izdanjem želimo skupiti i sačuvati što veći broj molitava u pisanom obliku.

Upravo stoga obraćamo se svima Vama koji čuvate u sjećanju molitve svojih starih i želite da budu sačuvane. Molimo vas da zapišete i pošaljete nam u pisanom obliku molitve koje su usmenim putem naučene od starijih generacija – roditelja, djedova i baka, bližnjih itd. uz naznaku od koga je naučena molitva. Pošaljite nam molitve koje su Vas naučili Vaši preci, ili ste ih slušali i još uvijek možete zapisati od živih nositelja tradicije vodeći računa o nekoliko sljedećih napomena. Ako je više molitava molimo Vas da za svaku od njih zasebno naznačite tražene podatke:

 • Navedite ime kazivača/zapisivača molitve te godinu i mjesto rođenja (ako su dvije osobe, za svaku od njih).
 • Navedite od koga ste čuli molitvu (ime, godina rođenja, mjesto itd.).
 • Navedite (ako vam je znano) od koga je kazivač čuo, naučio ili gdje je pročitao molitvu.
 • Ako ste molitvu pročitali ili prepisali, navedite jeste li je pročitali ili prepisali te gdje i kada.
 • Navedite u kojim su se prigodama molile te molitve i koliko puta.
 • Navedite jesu li ih govorile žene ili muškarci.
 • Navedite jesu li ih govorili pred drugima ili tiho, sami sebi.
 • Navedite govorite li tu molitvu i danas, kada, kome (sami sebi ili i drugima), te što njima i Vama znači molitva (utjeha, radost, sigurnost, pripadnost zajednici ili nešto drugo).
 • Navedite ime i prezime.
 • Navedite godinu rođenja.
 • Navedite mjesto.
 • Navedite i svoje podatke (e-mail, telefon/mobitel, adresa) kako bismo Vam se mogli obratiti tijekom rada na knjizi.

Imena svih onih čije molitve budu uvrštene bit će navedena u knjizi kao izvor molitve, a u posebnoj zahvali će biti spomenuta i imena svih onih koji nam pošalju svoje molitve, čak i ako ne budu uvrštene. Također, svi oni koji pošalju molitve sudjeluju u nagradnom izvlačenju gdje će nasumičnim odabirom jedan od sudionika biti nagrađen poklon paketom od 5 Verbumovih knjiga po vlastitu izboru. Svi oni čije molitve budu uvrštene moži će nabaviti knjigu uz poseban popust.

Molitve u pisanom obliku do 15. kolovoza možete poslati poštom na adresu:

Verbum d.o.o.
za Javni poziv
Trumbićeva obala 12
21000 Split

Ili e-mailom na adresu: verbum.hr@gmail.com

A moguće je ispuniti i on-line obrazac ovdje.