Predstavljen novi svezak u biblioteci Crkveni oci – djelo "Autoliku" Teofila Antiohijskog

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 5. prosinca na konferenciji za medije predstavljeno je djelo Teofila Antiohijskog "Autoliku", a knjigu su  predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.   

Osmi svezak biblioteke Crkveni oci pred čitatelja stavlja djelo Teofila Antiohijskog pod nazivom "Autoliku" koje u hrvatskom izdanju dolazi u prijevodu mr. sc. Branka Jozića s izvornika, a uz redakturu uvaženog patrologa prof. dr. sc. Ivana Bodrožića.

Koncipirano u formi razgovora s poganinom Autolikom, djelo Teofila Antiohijskog, poznatog antiohijskog patrijarha iz 2. stoljeća, vrijedan je primjerak misli ondašnjeg vremena u kojoj se bistri apologija kršćana u vremenu u kojem je njihova prisutnost u helenističkom svijetu bila uvelike neprihvaćena, i često je bila na granici života i smrti. Djelo vrlo duboko zahvaća u bitna pitanja ljudskog postojanja, početka i kraja života, smisla, cilja života, ali isto tako polemizira s nasljeđem helenističkog svijeta, vjerovanja i običaja koji su u sukobu s kršćanskom filozofskom mišlju i naukom.

Autolik je Teofilov prijatelj, ali i osporavatelj kršćana i njihova učenja, te je Teofil utoliko prisniji u svom izlaganju, ali i čvrst i jasan u obrazlaganju. Njegov izričaj odlikuje poznavanje helenističke kulture, filozofije, književnosti, običaja koje navodi kao slikovite primjere na kojima iznosi svoju argumentaciju, ali ujedno dajući širu sliku prilika i konteksta iz kojeg progovara. Otkrivajući svijet 2. stoljeća te sukob i dijalog dvaju onodobnih svjetova, ovaj tekst je istodobno i danas vrlo aktualan i uvjerljiv jer čitatelju omogućava uvid u istinsku bit dijaloga i odnosa s ljudima različitih stavova, svjetonazora, vjerovanja i običaja.

Budući da većina spisa Teofila Antiohijskog uopće nije sačuvana, ovo djelo stoga poprima još veću vrijednost, a njegova objava na hrvatski jezik svrstava nas među one koji su prepoznali vrijednost i svježinu ovog spisa za proučavanje i razumijevanje u kontekstu 21. stoljeća. Ovaj biser iz starokršćanske riznice spisa iz prvih stoljeća na eminentan način se tako uklapa u izdavački niz Crkveni oci, bivajući u sklopu nje dostupan najširem krugu hrvatskih čitatelja.    

O knjizi možete čitati i ovdje, a možete je i prelistati.