Predstavljen višestruko nagrađivan roman "Protiv plime" Elizabeth Camden

U prostorijama nakladničke kuće Verbum u Splitu, u četvrtak 19. studenoga na konferenciji za medije predstavljena je knjiga Protiv plime, autorice Elizabeth Camden. Knjigu su predstavili dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladne kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

Nakladnička kuća Verbum u svom posebnom izdavačkom nisu Populus objavila je novi naslov Protiv plime, Elizabeth Camden. To je prvo djelo na hrvatskom jeziku ove poznate autorice koja se tako pridružila već poznatim spisateljskim imenima kao što su Francine Rivers, Karen Kingsbury, Tessa Afshar, Julie Klassen čiji opuštajući i oplemenjujući romani već godinama stalno privlače hrvatsku čitateljsku publiku, stvarajući od biblioteke Populus prepoznatljivu i vrlo popularnu ediciju.

Elizabeth Camden u ovom višestruko nagrađivanom romanu vodi čitatelje u Boston, pred kraj 19. stoljeća u vrijeme cvjetanja trgovine opijumom. Glavna junakinja romana Lydija Pallas kao djevojčica ostala je bez brata i oba roditelja, postala izrazito plašljiva i nesigurna kada je u pitanju budućnost. Tijekom godina izgradila je svoj mali, zatvoreni svijet. Za nju je savršeni život bio život stabilnosti i sigurnosti, život po strogim pravilima, lišen svih iznenađenja i promjena. Jako je voljela svoj mali stan iz kojeg se pruža pogled na užurbanu bostonsku luku, a njezina nadarenost za jezike omogućila joj je siguran i miran prevodilački posao u ratnoj mornarici.

Upravo ju je njezin dar za prevođenje doveo u kontakt s Alexanderom Banebridgeom, muškarcem koji ju je istodobno privlačio i odbijao. Kada je Bane angažirao Lydiju da prevede naizgled posve bezazlenu zbirku dokumenata iz Europe, na što je istoga časa pristala, nije ni slutila u kakvoj će se bezizlaznoj situaciji uskoro naći. Otkriva da je Baneova misija zaustaviti trgovinu opijumom koju vode neki od najopasnijih krijumčara na Istočnoj obali, a uskoro saznaje i da su mu motivi za to mračna vlastita prošlost i novopronađena vjera.

Lydia mu pristaje pomoći u toj borbi, a on strogo pazi da Lydia nema nikakva doticaja sa svijetom kriminala ni njegovim predstavnicima. Ipak, kada kriminalci preuzmu kontrolu, upravo će Lydia biti ta na koju će jedino moći računati. U opasnoj igri koja se uskoro pretvara u borbu na život i na smrt hoće li se Lydia i Bane uspjeti oprijeti nadirućoj plimi ili će ih ona zauvijek progutati, kada se sve izvana i iznutra uroti protiv njih, može li njihova ljubav preživjeti?

Knjiga Protiv plime u prijevodu Katarine Gugić dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.